ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λιπαρά: Υπάρχουν κι αυτά που μας ωφελούν

05 Αυγούστου 2019, 14:05

images

Η λέξη «λιπαρά» είναι ταμπού για κάθε σύγχρονο άνθρωπο που φροντίζει την υγεία και την εμφάνισή του. Πλην όμως, άλλο το βούτυρο, άλλο το ελαιόλαδο, άλλα τα trans λιπαρά και κάτι εντελώς διαφορετικό είναι τα Ω3 λιπαρά οξέα που μπορεί να πάρει κάποιος από τα λιπαρά ψάρια (σολομό, σαρδέλες κλπ).

Τα λιπαρά ψάρια είναι ότι πιο υγιεινό… λιπαρό μπορούμε να φάμε καθώς βοηθούν στην υγεία της καρδιάς, του δέρματος και άλλων συστημάτων. Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι σε ανθρώπους που προσλαμβάνουν 1 γραμμάριο Ω3 λιπαρά οξέα μετά από επεισόδιο εμφράγματος, μειώνεται η θνησιμότητα.

Τα Ω3 λιπαρά μειώνουν τα τριγλυκεριδια, αυξάνουν την HDL χοληστερόλη (την καλή), βελτιώνουν την πρόσληψη οξυγόνου, μειώνουν την συστολική και διαστολική πίεση, μειώνουν την απολιποπρωτεΐνη A, τη C αντιδρώσα πρωτεΐνης (CRP) και της ιντερλευκίνης-6.

Την ίδια ώρα, τα Ω3 αποτελούν βασικά συστατικά των φωσφολιπίδιων των εγκεφαλικών κυττάρων και φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στις εγκεφαλικές και ψυχικές μας λειτουργίες.

Ορισμένες μελέτες έχουν αναδείξει την ευεργετική δράση της πρόσληψης Ω3 λιπαρών οξέων στη βελτίωση των εγκεφαλικών λειτουργιών, καθώς και στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Επίσης, σε παιδιά με διαταραχή ADHD βρέθηκαν χαμηλά επίπεδα Ω3 λιπαρών οξέων στο αίμα και φαίνεται η συμπληρωματική χορήγηση τους βελτιώνει τα συμπτώματα.

Τέλος τα Ω3 μειώνουν την παραγωγή ουσιών που προκαλούν φλεγμονή και αυξημένη ευαισθησία στον πόνο και ευνοούν τη σύνθεση άλλων ουσιών που έχουν αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση. Τα Ω3 λιπαρά είναι συστατικά των φωσφολιπιδίων και παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία των κυττάρων τις επιδερμίδας. Στο δέρμα μας καταστρέφονται καθημερινά δομικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών και το κύτταρο χάνει την σφριγηλότητά του. Ο ρόλος της διατροφής είναι σημαντικός καθώς μειώνει τις βλάβες αυτές. Έχει αποδειχτεί εξάλλου ότι τα Ω3 λιπαρά οξέα επιβραδύνουν την γήρανση του κυττάρου και συμβάλλουν στον περιορισμό της ακμής.

Σχετικά Άρθρα