ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κατάλληλα για όλες τις ώρες τα πρωτεινούχα τρόφιμα

04 September 2019, 07:48

images

Σε μια μεγάλη μελέτη που εκπονήθηκε μεταξύ γυναικών που έκαναν άρση βαρών, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λήψη πρωτεϊνούχων συμπληρωμάτων ή τροφίμων πριν από τον ύπνο, δεν εμποδίζει τον μεταβολισμό των λιπών και το αδυνάτισμα.

Μέχρι πρόσφατα, οι ειδικοί σύστησαν στις αθλήτριες να μην τρώνε πρωτεΐνες μετά τη δύση του ηλίου και ειδικά τρεις ώρες πριν πέσουν στο κρεβάτι για ύπνο.

Η αντίληψη που επικρατούσε, ήταν ότι οι πρωτεΐνες θα εμποδίσουν κατά τη διάρκεια του ύπνου την απώλεια λίπους από το σώμα.

Στην τελευταία έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Journal of Nutrition, καταρρίφθηκαν πολλαπλοί μύθοι σχετικά με τη λειτουργία του μεταβολισμού, την απώλεια λίπους και τα αργά νυχτερινά δείπνα.

«Για πάρα πολλά χρόνια, αφήναμε τον κόσμο να πιστεύει ότι αν φάει πριν πέσει για ύπνο θα παχύνει, ή τουλάχιστον, δεν θα αδυνατίσει», επισήμανε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Michael Ormsbee, αναπληρωτής καθηγητής στο College of Human Sciences και υποδιευθυντής στο FSU Institute of Sports Sciences & Medicine.

«Αλλά τα δεδομένα δεν υποστηρίζουν αυτές τις δοξασίες όταν το φαγητό που τρώμε πριν κοιμηθούμε περιέχει κυρίως πρωτεΐνες και περιορισμένη ποσότητα», συμπληρώνει.

Αυτό που γνωρίζαμε μέχρι τώρα ήταν ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών μαζί με γυμναστική βοηθά στην απελευθέρωση του λίπους από τα λιποκύτταρα, εξηγεί άλλη ερευνήτρια.

Σημειώνει επίσης ότι «οι γυναίκες αρσιβαρίστριες που έλαβαν μέρος στη μελέτη δεν παρουσίασαν απολύτως καμία διαφορά στον μεταβολισμό τους, είτε έπιναν το ειδικό πρωτεϊνούχο ρόφημά τους κατά την εκγύμναση το πρωί, ή το μεσημέρι, είτε το έπιναν το βράδυ πριν κοιμηθούν».

Ως εκ τούτου, όπως λέει, συστήνουν τώρα να παίρνουν τις πρωτεΐνες τους ή να τρώνε ένα δείπνο με πρωτεΐνες (αυγά, κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά) ακόμα και λίγη ώρα πριν κοιμηθούν εφόσον αυτό τους ευχαριστεί, και εφόσον το δικαιούνται από το ημερήσιο διαιτητικό πρόγραμμα που ακολουθούν.

ΠηγήFlorida State University

Σχετικά Άρθρα