ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καφές: Ωφέλιμος και επιβλαβής μαζί

11 September 2019, 08:31

images

Η καφεΐνη, συστατικό του καφέ, είναι η πιο συχνά και πολύ χρησιμοποιούμενη ψυχοδραστική ουσία στον κόσμο. Κι ενώ έχει αποδειχτεί ότι μικρή καθημερινή κατανάλωση κάνει καλό στον εγκέφαλο και μάλιστα τον προστατεύει από την γεροντική άνοια, η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί προβλήματα.

Άλλωστε, η καφεΐνη δεν είναι «παρούσα» στον ίδιο βαθμό σε όλους τους καφέδες.

Υπάρχει ένα φλιτζάνι καφέ με 50 mg καφεΐνη και ένα ίδιας χωρητικότητας φλιτζάνι με 400 mg καφεΐνη. Αλλά σε γενικές γραμμές υπολογίζουμε ότι ένα μέσο φλιτζάνι καφέ που χωράει 240 ml, περιέχει 100 mg καφεΐνης. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να πιούμε μέχρι τέσσερα την ημέρα.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν άνθρωποι που καταναλώνουν τη διπλή ποσότητα από την αναφερόμενη ενώ δεν υπολογίζουν ότι καφεΐνη περιέχει επίσης το τσάι, η σοκολάτα, κάποια energy drinks, ακόμα και κάποια φάρμακα.

Συμπτώματα

Η υπερβολική κατανάλωση θα μας προκαλέσει σίγουρα πρόσκαιρα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε καθώς θα μετατραπούν σε μόνιμα και σοβαρότερα.

Τα πρώτα είναι ανησυχία, άγχος, ζαλάδα, ανακατωσούρα στο στομάχι, αϋπνία, ταχυκαρδία και τρέμουλο.

Οι γιατροί συστήνουν όταν νιώθουμε τα παραπάνω, να σταματήσουμε να πίνουμε καφέ, ή να πίνουμε μόνο έναν όταν τον έχουμε περισσότερη ανάγκη και να είναι ελαφρύς ή ακόμα να πίνουμε καφέ χωρίς καφεΐνη.

Ακραία περιστατικά

Όπως αναφέρουν, υπάρχει καταγεγραμμένο περιστατικό με άνθρωπο που κατανάλωσε μια μέρα 100 φλιτζάνια καφέ με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ζωή του.

Θάνατος δεν έχει καταγραφεί από κατανάλωση υπερβολικής κατανάλωσης καφέ αλλά από μεγάλη κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής με καφεΐνη.

 Πάντως, δεν αντιμετωπίζει ο οργανισμός όλων των ανθρώπων την ίδια δυσκολία με την καφεΐνη.

Επισημαίνεται ότι έχουν εντοπιστεί γονίδια που βοηθούν στον εύκολο μεταβολισμό της καφεΐνης στο ήπαρ με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει να επηρεάσει πολύ τον εγκέφαλο.

Προσοχή πρέπει να δείχνουν τα άτομα με διαβήτη και τα άτομα με καρδιολογικά προβλήματα. Κάποιοι εξ αυτών ίσως είναι ανάγκη να μην καταναλώνουν καφεΐνη.

Πηγή: medscape

Σχετικά Άρθρα