ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπερβολική άσκηση στο νερό έχει και παρενέργειες

27 Αυγούστου 2019, 17:32

images

Οι άνθρωποι έχουμε την τάση πολλές φορές να υπερβάλλουμε τόσο με πράγματα που μας κάνουν κακό, όσο και με κάποια άλλα που υποτίθεται ότι πρέπει να μας κάνουν καλό.

Ένα τέτοιο είναι και η γυμναστική. Ενώ οι περισσότεροι δεν γυμναζόμαστε καθόλου και τα καλοκαίρια κοιτάμε την θάλασσα από την παραλία αντί να κολυμπάμε, κάποιοι άλλοι παίρνουμε στα σοβαρά τις συμβουλές των ειδικών για τα οφέλη της εκγύμνασης στο νερό και νοούμε να κολυμπάμε με τις ώρες.

Αυτοί οι τελευταίοι, όπως άλλωστε και οι επαγγελματίες κολυμβητές, κινδυνεύουν από τραυματισμούς στους ώμους και πρέπει να γνωρίζουμε πόσο σοβαρή μπορεί να γίνει η κατάστασή μας αν δεν προσέξουμε.

O «ώμος του κολυμβητή»

Η συνηθέστερη αιτία πόνου στον ώμο σε όσους ασχολούνται με την κολύμβηση είναι ο λεγόμενος «ώμος του κολυμβητή», δηλαδή η φλεγμονή των τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου ή η τριβή διαφόρων στοιχείων του.

Οι αιτίες του «ώμου του κολυμβητή» είναι η υπερβολική καταπόνηση της άρθρωσης του ώμου, η έκθεση αγύμναστων μυών σε συνθήκες έντονης άσκησης και η λανθασμένη τεχνική κατά την κολύμβηση.

Παράλληλα, μπορεί να είναι αποτέλεσμα προηγούμενων τραυματισμών που έχουν προκαλέσει κάποια βλάβη όπως είναι η ρήξη του επιχείλιου χόνδρου ή του τενοντίου πετάλου.  

Κυρίαρχο σύμπτωμα είναι ο πόνος. Κι αν ο κολυμβητής δεν δώσει σημασία και συνεχίσει να κολυμπάει παρά τα συμπτώματα, ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας ή κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως εξηγεί ο Αναστάσιος Δεληγεώργης MD, MSc., ορθοπεδικός χειρουργός- αθλητίατρος.

Η αντιμετώπιση του τραυματισμού στις περισσότερες περιπτώσεις είναι συντηρητική.

Στα πρώτα στάδια του πόνου, συστήνεται ξεκούραση του ώμου, παγοθεραπεία ή και χορήγηση παυσίπονων/ αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Ταυτόχρονα, μπορεί να ξεκινήσετε ένα στοχευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και μυϊκής ενδυνάμωσης.

 Στις περιπτώσεις που αποτύχει η συντηρητική αντιμετώπιση επί έξι  μήνες ή που θα διαγνωστεί βλάβη των σταθεροποιητικών ιστών της άρθρωσης (επιχείλιος χόνδρος) ή ρήξη του τενοντίου πετάλου, ο «ώμος του κολυμβητή» αντιμετωπίζεται με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο της αρθροσκόπησης.

Πρόκειται για σύγχρονη τεχνική με την οποία ο ορθοπαιδικός μπορεί να εξετάσει το εσωτερικό της άρθρωσης του ώμου χωρίς να την τραυματίσει, να εντοπίσει τις όποιες βλάβες και ταυτόχρονα να τις επιδιορθώσει με τη βοήθεια πολύ λεπτών εργαλείων.

Μετά την επέμβαση και για τις πρώτες ημέρες, προτείνεται συνήθως η χρήση ειδικής ανάρτησης ώμου η οποία επιτρέπει να γίνεται χρήση του χεριού για τις καθημερινές βασικές λειτουργίες.

Τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως ύστερα από λίγες ημέρες.

Για την πλήρη αποκατάσταση ο ασθενής ακολουθεί πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, καταλήγει ο κ. Δεληγεώργης.

Σχετικά Άρθρα