ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ψυχολογία της υπερφαγίας συνδέει εγκέφαλο με έντερο

20 Αυγούστου 2019, 19:00

images

Η υπερβολική κατανάλωση λιπαρού φαγητού οδηγεί σε παχυσαρκία αλλά οι ψυχολόγοι και οι γιατροί φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζουν αυτήν την διαδικασία με την απλοϊκότητα που την βλέπουν οι μη ειδικοί.

Για παράδειγμα, αφού ξέρουμε ότι θα παχύνουμε, γιατί συνεχίζουμε να τρώμε πολύ και λιπαρές τροφές; Γιατί κάποιοι βάζουν από μόνοι τους συνεχώς «φρένο» και κάποιοι δείχνουν να είναι ανεξέλεγκτοι όλη τους την ζωή;

Μια νέα μελέτη που ολοκληρώθηκε αυτόν το μήνα και δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Investigation από πολυπληθή και με ετερόκλιτες ειδικότητες ομάδα ερευνητών του Baylor College of Medicine, δείχνει ότι υπάρχει κάποιου είδους «επικοινωνία» μεταξύ του εγκεφάλου και του γαστρεντερικού μας συστήματος!

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι όσα έτρωγαν τρόφιμα με πολλά λιπαρά, είχαν και αυξημένα ποσοστά της ορμόνης GIP (gastric inhibitory polypeptide) που εκκρίνεται από το έντερο και συντελεί μεταξύ άλλων, στη διατήρηση καλών επιπέδων ενέργειας στον οργανισμό.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παραπάνω GIP «ταξιδεύει» μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο και τον εμποδίζει να αναγνωρίσει την ουσία λεπτίνη που ρυθμίζει την όρεξη και την απώλεια βάρους.

Η λεπτίνη, που εκκρίνεται από τα κύτταρα του λίπους, έχει αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια σε «κλειδί» του αδυνατίσματος καθώς η έλλειψή της στερεί τον εγκέφαλο από την ικανότητά του να αντιληφθεί τον κορεσμό.

«Ανακαλύψαμε ένα ακόμα κομμάτι στο δύσκολο πάζλ του, πως ο οργανισμός μας καταφέρνει να διαχειρίζεται την ενέργεια και να ελέγχει το σωματικό βάρος», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Makoto Fukuda, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής στο Baylor και στο USDA/ARS Children's Nutrition Research Center at Baylor and Texas Children's Hospital.

Αυτό που συνέβη, είναι ότι επιτέλους οι ειδικοί κατάλαβαν τον μηχανισμό που εμποδίζει την λεπτίνη να επικοινωνήσει με τον εγκέφαλο και εκείνος με την σειρά του να δώσει το «σήμα» του κορεσμού.

Συνεπώς οι ειδικοί γνωρίζουν τώρα  ότι η όλη διαδικασία της υπερφαγίας με πολλά λιπαρά είναι κάτι παραπάνω από μια ψυχολογική διαδικασία.

Έχει ένα βαθιά βιολογικό υπόβαθρο που ξεκινά από το γεγονός ότι κάποια άτομα έχουν συνηθίσει ή θέλουν να τρέφονται με πολλά λιπαρά. Και τα λιπαρά αυτά κάνουν προβληματική την κατάσταση πρώτα στο έντερο και μετά στον εγκέφαλο!

Σχετικά Άρθρα