ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η γυμναστική καθυστερεί άνοια και Αλτσχάιμερ

20 September 2019, 08:29

images

Μία νέα μελέτη αναφέρει ότι η άσκηση τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η διαπίστωση αυτή συνέβη σε ασθενείς στη μαγνητική τομογραφία των οποίων υπήρχαν ήδη ευρήματα με Βητα-αμυλοειδή (δηλαδή τις χαρακτηριστικές σκιές πρωτεϊνης που φαίνονται στον εγκέφαλο με την μαγνητική τομογραφία).

Η μελέτη διήρκεσε ένα έτος και δημοσιεύτηκε από τον καθηγητή Δρ Rong Zhang στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Alzheimer's Disease.

Ο καθηγητής Zhang εργάζεται στο τμήμα νευρολογίας, νευροθεραπευτικής του university of Texas Southwestern Medical Center, στο Dallas.

Όπως ανέφερε σε συνεντεύξεις που έδωσε μετά τη δημοσίευση, η αεροβική άσκηση διατηρεί την υγεία του εγκεφάλου όχι μόνο αυτών που δεν έχουν κανένα πρόβλημα αλλά και σε ασθενείς σε αρχικά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ που έχουν αρχίσει ήδη να έχουν βλάβες.

Μάλιστα, ο εγκέφαλος αυτών που γυμνάζονταν συχνά είχε μεγαλύτερες δυνατότητες οργάνωσης, προγραμματισμού και ολοκλήρωσης εργασιών.

Για να διαπιστωθούν όλα αυτά ο καθηγητής και η ομάδα του εξέτασαν 70 ενήλικες άνω των 55 ετών που είχαν ήδη μέτρια εγκεφαλική βλάβη (κυρίως στη μνήμη τους) λόγω της νόσου Αλτσχάιμερ.

Στον έλεγχο που έκαναν τους επόμενους μήνες, παρακολούθησαν στενά την επίδραση της ήπιας, μέτριας και έντονης άσκησης στην πρόοδο της ασθένειας και στην εναπόθεση Βήτα-αμυλοειδών στον εγκέφαλο.

Επίσης μελέτησαν την κατάσταση του ιππόκαμπου που σχετίζεται άμεσα με την μάθηση και τη μνήμη.

Χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες και στην μία σύστησαν αεροβική άσκηση και στην άλλη ασκήσεις με βάρη και αντίσταση.

Στο τέλος, όλοι είχαν τα ίδια οφέλη σε επίπεδο μνήμης και δεξιοτήτων.

Όταν όμως σύγκριναν τις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου που τους έκαναν, διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν αεροβική άσκηση είχαν πιο υγιή ιππόκαμπο και λιγότερα ευρήματα.

«Είμαι ενθουσιασμένος με τα αποτελέσματα αλλά διατηρώ και επιφυλάξεις», είπε ο Δρ Zhang και πρόσθεσε:

 «Πρέπει να γίνουν κι άλλες έρευνες για να βεβαιωθούμε ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι όντως ασφαλή».

Σχετικά Άρθρα