ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφή για τον καύσωνα είναι ελαφριά και...δροσερή

02 Αυγούστου 2019, 00:10

images

Ο καύσωνας ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους καταπονώντας το σώμα και κάνοντας όλο και πιο δύσκολη την εργασία σε μη κλιματιζόμενους χώρους. Η σωστά μελετημένη διατροφή, ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει προληπτικά και …καταπραϋντικά. Καταρχάς, πριν αναφερθούμε στο ρόλο της διατροφής, πρέπει να βάλουμε ένα βασικό πλαίσιο:

Πρώτον είναι σημαντικό να αποφεύγουμε την απευθείας έκθεση στον ήλιο – εφόσον δεν είμαστε στην θάλασσα ώστε να κάνουμε και μια βουτιά- και όταν πρέπει να κινηθούμε σε εξωτερικούς χώρους, να φοράμε καπέλο, ανοιχτόχρωμα, φαρδιά ρούχα και να έχουμε μαζί μας ένα μπουκαλάκι νερό. Και δεύτερον, να μην ξεχνάμε να πίνουμε σε τακτά διαστήματα νερό, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και χυμούς.

Όσο για τις … «μπυρίτσες» είναι μεν δροσιστικές, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση. Το ίδιο και ο καφές για τον οποίο είναι γνωστό ότι πρέπει να τηρούμε τον κανόνα 1 καφές- 2 ποτήρια νερό!

Ως προς την διατροφή, χρήσιμο είναι να τηρούμε τα εξής:

  • Όχι στις λιπαρές τροφές.
  • Όχι στις σάλτσες και τα πολλά μπαχάρια που μπορεί να μας δημιουργήσουν δυσπεψία.
  • Ναι στις ωμές σαλάτες και τα φρέσκα φρούτα.
  • Ναι στα συχνά μικρά γεύματα αντί ένα μεγάλο.
  • Ναι στα παραδοσιακά λαδερά με λαχανικά εποχής και ελαιόλαδο. Αλλά προσοχή μην βάζουμε υπερβολικά πολύ ελαιόλαδο.


Οι ασθενείς σε φαρμακευτική αγωγή πρέπει να προσέχουν περισσότερο.

Οι καρδιοπαθείς, όσοι έχουν χειρουργηθεί πρόσφατα, οι υπερτασικοί, οι πάσχοντες από σοβαρά πνευμονολογικά νοσήματα, οι καρκινοπαθείς και οι ανοσοκατασταλμένοι που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή πρέπει καταρχάς να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους για πιθανή τροποποίηση της δοσολογίας και άλλες οδηγίες. Ως προς την διατροφή τους, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που αναφέραμε παραπάνω, πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί από τους εντελώς υγιείς.

Τέλος, προσοχή χρειάζονται οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού που είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές που εργάζονται σε ανοιχτούς χώρους. Συστήνεται να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρό τους ή τις υγειονομικές αρχές εφόσον εμφανίσουν το παραμικρό σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς και κράμπες .

Σχετικά Άρθρα