ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το υγιές μικροβίωμα του εντέρου συνδέεται με καλή οστική πυκνότητα στους ηλικιωμένους

10 Οκτωβρίου 2023, 18:00

images

Η υγεία του μικροβιώματος του εντέρου, επηρεάζει τη συνολική υγεία ενός ατόμου. Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει την υγεία του μικροβιώματος με την οστική πυκνότητα του σώματος και τη βελτίωση της οστεοπόρωσης. Τώρα, ερευνητές από το Marcus Institute for Aging Research, εντόπισαν συγκεκριμένα βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου που συνδέονται με την υγεία του σκελετού. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Endocrinology.

Για την έρευνα, οι επιστήμονες διεξήγαγαν μια μελέτη παρατήρησης, χρησιμοποιώντας απεικόνιση υψηλής ανάλυσης των χεριών και των ποδιών ανδρών και γυναικών συμμετεχόντων στη Μελέτη Τρίτης Γενιάς του Framingham, και ανδρών συμμετεχόντων στη μελέτη για τα οστεοπορωτικά κατάγματα στους άνδρες (MrOS).

Οι ερευνητές βρήκαν 2 συγκεκριμένους τύπους βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου: Akkermansia και Clostridiales βακτήριο DTU089 - που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των οστών στους ηλικιωμένους. Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι τα επίπεδα των βακτηρίων DTU089, είναι υψηλότερα σε άτομα με χαμηλότερη φυσική δραστηριότητα και χαμηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης.

«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί αυτά τα βακτήρια συνδέονται με τη σκελετική υγεία, αλλά γνωρίζουμε ότι η αφθονία του Akkermansia στο έντερο συνδέεται με την παχυσαρκία και ότι η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάζει τη σκελετική υγεία», δήλωσε στο Medical News Today ο Δρ Douglas P. Kiel , καθηγητής ιατρικής στο Marcus Institute for Aging Research στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess και κύριος ερευνητής αυτής της μελέτης.

«Το ίδιο ισχύει και για το βακτήριο Clostridiales που σχετίζεται με χαμηλότερη φυσική δραστηριότητα. Γνωρίζουμε ότι η χαμηλή σωματική δραστηριότητα, σχετίζεται με οστά που είναι λιγότερο πυκνά και δυνατά. Επίσης, τα βακτήρια στο έντερο μπορούν να δημιουργήσουν άλλους παράγοντες, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το οστό, δηλαδή παράγοντες που αυξάνουν τη γενική φλεγμονή χαμηλού επιπέδου, η οποία μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στα οστικά κύτταρα».

«Τώρα που αυτή η έρευνα έχει συνδέσει πιο οριστικά ορισμένα προφίλ μικροβιώματος με την υγεία των οστών, πρέπει να είμαστε πιο ακριβείς. Ποια είδη βακτηρίων στο μικροβίωμα ευθύνονται περισσότερο για αυτή τη συσχέτιση; Εάν μπορέσουμε να αποκτήσουμε κάποια εικόνα για αυτό το συγκεκριμένο ερώτημα, θα ανοίξει ο δρόμος για πιθανώς πιο στοχευμένη θεραπεία για την υγεία των οστών», είπε ο Δρ Rosario Ligresti, επικεφαλής γαστρεντερολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hackensack στο New Jersey.

Σχετικά Άρθρα