ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το χλώριο απενεργοποιεί τους ιούς

29 Μαΐου 2020, 10:00

images

Ο Δρ Ernest Blatchley είναι καθηγητής περιβαλλοντικής και οικολογικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Purdue στο Λαφαγιέτ των ΗΠΑ και ειδικεύεται στην έρευνα για το πώς δρά το χλώριο στις πισίνες έναντι μολυσματικών παραγόντων όπως υγρά ανθρώπινου σώματος, φάρμακα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας. "Δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν πώς ο κορωνοϊός ανταποκρίνεται στο χλώριο, αλλά γνωρίζουμε ότι το χλώριο απενεργοποιεί αποτελεσματικά παρόμοιους ιούς", είπε λύνοντας την σιωπή του.

Στις ΗΠΑ, οι οδηγίες για την απολύμανση των πισίνων αναφέρουν ότι πρέπει να διατηρείται συγκέντρωση χλωρίου μεταξύ 1 και 5 χιλιοστόγραμων ανά λίτρο. Εάν μια πισίνα έχει συνεχώς αυτού του επιπέδου τη συγκέντρωση, τότε είναι κατάλληλη για ασφαλή χρήση καθώς ο κίνδυνος μόλυνσης από κορωνοϊό πρέπει να θεωρείται μηδαμινός. 

Κίνδυνοι ωστόσο, ίσως να υπάρχουν στο γύρω περιβάλλον από μια εσωτερική πισίνα... Εκεί είναι πιθανό να δημιουργηθούν οι συνθήκες εξάπλωσης του κορωνοϊού, ειδικά επειδή βρίσκεται σε εσωτερικούς χώρους. 

Αλλά αυτός ο κίνδυνος μόλυνσης δεν αφορά το ίδιο το νερό της πισίνας αλλά τις επιφάνειες γύρω από την πισίνα. "Το πιο επίφοβο είναι η μόλυνση μέσω του αέρα ή των επιφανειών σε αυτές τις εγκαταστάσεις", εξηγεί ο Δρ Blatchley που έχει αφιερώσει 20 χρόνια για να μελετάει ιούς, βακτήρια και χημικά στις πισίνες, οπότε πρέπει να θωρούμε ότι ξέρει τι λέει.

Άρα πρέπει να προτιμάμε τις πισίνες σε εξωτερικούς χώρους που είναι σωστά χλωριωμένες και να προσέχουμε ώστε εκεί που χαλαρώνουμε (στις ξαπλώστρες γύρω από την πισίνα) να μην υπάρχει πολύς κόσμος.

Σχετικά Άρθρα