ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το τρέξιμο ίσως δεν μάς αδυνατίζει αλλά σίγουρα αποτρέπει την αύξηση βάρους

12 Φεβρουαρίου 2024, 10:00

images

Το τρέξιμο δεν είναι από μόνο του ένας αποτελεσματικός τρόπος απώλειας βάρους, δηλώνουν οι συγγραφείς μίας μελέτης από το Πανεπιστήμιο Jyväskylä στη Φινλανδία, διαψεύδοντας τη μέχρι τώρα δημοφιλή πεποίθηση. Η μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Sports and Active Living, έδειξε, ωστόσο, ότι το τρέξιμο σε βάθος χρόνου κατά τη διάρκεια της ζωής μας, μπορεί να αποτρέψει την αύξηση βάρους.

Οι ερευνητές εξέτασαν δύο ηλικιακές ομάδες: Νέους (20-39 ετών) και ηλικιωμένους (70-89 ετών). Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σπρίντερ και αθλητές αντοχής, είχαν χαμηλότερη μάζα λίπους από τα νεότερα άτομα που ήταν αθλητές δύναμης ή που ήταν σωματικά δραστήριοι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν περαιτέρω ότι όσοι συμμετείχαν σε προπόνηση με αντιστάσεις σε όλη τους τη ζωή, ήταν σε θέση να διατηρήσουν τη μυϊκή μάζα σε σχέση με εκείνους που ασχολούνταν με το τρέξιμο. Σύμφωνα με την Kelsey Costa, MS, RDN, διατροφολόγο και ιδρύτρια του Dietitian Insights, αν και το τρέξιμο είναι εξαιρετικό για τη γενική υγεία, επηρεάζει την απώλεια βάρους λιγότερο από ό,τι θα περίμεναν οι άνθρωποι. Η ίδια είπε ότι αυτό οφείλεται στους προσαρμοστικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

«Μετά από μία αρχική μείωση της λιπώδους μάζας από την έναρξη της τακτικής άσκησης», είπε, «ο οργανισμός προσαρμόζεται ενστικτωδώς μειώνοντας τον βασικό μεταβολικό ρυθμό του - την ενεργειακή δαπάνη για ζωτικές κυτταρικές λειτουργίες και συστημικές διεργασίες - για να εξοικονομήσει ενέργεια και να διατηρήσει τα αποθέματα λίπους».

Η Costa συνέχισε εξηγώντας ότι ο υποθάλαμος, ο οποίος ρυθμίζει το μεταβολισμό, θέτει έναν στόχο ενεργειακής δαπάνης και αντιμετωπίζει κάθε υπερβολική χρήση ενέργειας - όπως αυτό που συμβαίνει κατά το τρέξιμο - περιορίζοντας την κατανάλωση ενέργειας αλλού.

«Αυτή η φυσιολογική προστασία είναι μια εξελικτική απάντηση που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει την πείνα», σημείωσε, «μια απόδειξη της πολυπλοκότητας της διαχείρισης βάρους και της τάσης του οργανισμού να διατηρεί την ομοιόσταση».

Η διαιτολόγος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρόληψη της αύξησης βάρους, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί μια υγιής σύνθεση σώματος.

Σχετικά Άρθρα