ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το άγχος μπορεί να θεραπευτεί με συστηματική άσκηση

12 Νοεμβρίου 2021, 10:00

images

Μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg δείχνει ότι το χρόνιο άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί τις περισσότερες φορές με άσκηση.

Το είδος και η ένταση της άσκησης δεν φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο καθώς από μόνη της η καθημερινή κινητοποίηση του ατόμου φαίνεται να επιδρά θετικά στην αποφυγή της αγχώδους διαταραχής.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Affective Disorders, διεξήχθη σε 286 ασθενείς με διαγνωσμένη αγχώδη διαταραχή. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 39 έτη και το 79% ήταν γυναίκες.

Επί τρεις μήνες, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να μπουν σε ομάδες στις οποίες ασκούνταν καθημερινά είτε με ήπια ένταση, είτε πιο δυναμικά. Ταυτόχρονα χρησιμοποίησαν και μία ακόμα ομάδα εθελοντών που ήταν τυχαία επιλεγμένοι και δεν είχαν διάγνωση χρόνιου άγχους ώστε να λειτουργήσουν στην έρευνα ως "ομάδα ελέγχου". Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είτε έκαναν ήπια άσκηση, είτε έντονη, μέσα στο 3μηνο συμμετοχής τους στη μελέτη είχαν μειώσει στο ελάχιστο τα ηρεμιστικά φάρμακα που λάμβαναν πριν, είχαν βελτιωμένο ύπνο και πάθαιναν σημαντικά λιγότερες κρίσεις άγχους και πανικού.

Οι επιστήμονες μάλιστα ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ από τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, ώστε σχεδιάζουν και άλλη, με περισσότερα άτομα, ώστε να βεβαιωθούν για τα αποτελέσματα.

Σχετικά Άρθρα