ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το αδυνάτισμα μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα και ασθένειες

06 Οκτωβρίου 2020, 10:00

images

Το αδυνάτισμα, όταν καταφέρνουμε με υγιεινές συνήθειες να χάσουμε το 10%-15% του βάρους μας, μπορεί να απομακρύνει από εμάς τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών αλλά -όπως όλα δείχνουν- μπορεί να μας θεραπεύσει κιόλας από ήδη υπάρχουσες.

Και δεν αναφερόμαστε σε μια σπάνια ασθένεια αλλά στον πολύ συχνό στο δυτικό κόσμο, διαβήτη τύπου 2, η υποστροφή του οποίου είναι εφικτή μέσω της απώλειας βάρους, όπως υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Όπως έδειξε μάλιστα πρόσφατη μελέτη τους, μπορούμε να εξαφανίσουμε τη νόσο χωρίς να χρειαστούν εντατικές αλλαγές στον τρόπο ζωής ή αυστηροί θερμιδικοί περιορισμοί. Και δεδομένου ότι ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, εγκεφαλικού επεισοδίου, τύφλωσης και ακρωτηριασμών, η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ σημαντική. 

Οι ερευνητές δεν αναφέρονται σε κάτι δραματικό: Όπως συστήνουν, μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων (700-800 ημερησίως) για 8 εβδομάδες έχει σχετιστεί με υποστροφή του διαβήτη σε σχεδόν εννιά στους δέκα πρόσφατα διαγνωσμένους διαβητικούς και στο 50% όσων ήδη ζουν χρόνια με τη νόσο.

Ωστόσο ομολογούν ότι είναι λιγοστά τα στοιχεία που αφορούν το κατά πόσο το παραπάνω αποτέλεσμα θα μπορούσε να επιτευχθεί με λιγότερο δραστικές και πιο προσιτές παρεμβάσεις. Αυτό ακριβώς επιχείρησαν να διερευνήσουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Cambridge μελετώντας στοιχεία από τη μελέτη ADDITION-Cambridge, που διεξήχθη σε 867 πρόσφατα διαγνωσμένους με διαβήτη ηλικίας 40-69 ετών.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι 257 συμμετέχοντες (30%) ήταν ελεύθεροι της νόσου στην πενταετή παρακολούθησή τους. Όσοι πέτυχαν απώλεια βάρους 10% ή παραπάνω μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να απαλλαχθούν από τη νόσο συγκριτικά με του ανθρώπους που διατήρησαν το βάρος τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι είναι δυνατό να απαλλαγούν οι ασθενείς από τη νόσο για πέντε τουλάχιστον χρόνια με μια λιγότερο δραστική απώλεια βάρους της τάξεως του 10%, και όχι με δραστικές υποθερμιδικές αγωγές που είναι δύσκολο να ακολουθηθούν υποστηρίζουν οι ερευνητές.


Σχετικά Άρθρα