ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τεντώνουμε όλους τους μυς του σώματος και μειώνουμε την πίεσή μας

23 Ιανουαρίου 2021, 09:00

images

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Σασκάτσουαν στον Καναδά αναφέρει ότι οι διατάσεις είναι η καλύτερη άσκηση για όσους επιθυμούν να ρίξουν την πίεσή τους μέσα από την άσκηση...

Αν και παλαιότερες μελέτες έχουν αναδείξει τα οφέλη των διατάσεων, πρόκειται για την πρώτη έρευνα που προχωρά στις σύγκριση των δύο ασκήσεων. Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Journal of Physical Activity and Health, επισημαίνουν την ανάγκη προσθήκης των διατάσεων στο πρόγραμμα όσων πάσχουν από υπέρταση ή έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν. Η υπέρταση αποτελεί τον νούμερο ένα παράγοντα για καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Όταν κάνουμε διατάσεις, πέρα από τους μύες διατείνουμε και τα αιμοφόρα αγγεία τους, μεταξύ των οποίων και τις αρτηρίες. Κάνοντας τις αρτηρίες πιο εύκαμπτες, διευκολύνεται η ροή του αίματος και μειώνεται η αρτηριακή πίεση», εξήγησε ο ερευνητής Δρ Phil Chilibeck, καθηγητής Κινησιολογίας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, δύο ομάδες 40 συνολικά ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών με μέση ηλικία τα 61 έτη, ακολούθησαν για οκτώ εβδομάδες, ένα πενθήμερο 30λεπτο πρόγραμμα γυμναστικής με διατάσεις για τη μία ομάδα και ζωηρό περπάτημα για την άλλη. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένη πίεση ή υπέρταση σταδίου 1 κατά την έναρξη του πειράματος.

Οι μετρήσεις της πίεσης των συμμετεχόντων με ειδικές φορητές συσκευές πριν και μετά το πρόγραμμα, έδειξαν ότι οι διατάσεις είχαν πετύχει μεγαλύτερη μείωση στις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Τα αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση ήταν ίδια όταν οι συμμετέχοντες κάθονταν, ήταν ξαπλωμένοι αλλά και στο πλαίσιο 24 ωρών. Η ομάδα του ζωηρού περπατήματος έδειξε να υπερέχει, ωστόσο, στη μείωση του σωματικού λίπους στην περιφέρεια. Όπως επισημαίνει ο Δρ Chilibeck, τα νέα ευρήματα δεν συνεπάγονται διακοπή των αερόβιων δραστηριοτήτων όπως το περπάτημα, η ποδηλασία ή το σκι, καθώς συμβάλλουν στη μείωση του πάχους, της χοληστερόλης και του σακχάρου.


Σχετικά Άρθρα