ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμβουλές για άσκηση και διασκέδαση στην πισίνα με ασφάλεια

08 Ιουνίου 2023, 10:00

images

Όσο ωφέλιμη και διασκεδαστική μπορεί να είναι η κολύμβηση στην πισίνα, μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό κίνδυνο, εάν δεν λάβουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις ειδικά στα παιδιά. Μία ειδικός από το Huntington Health, θυγατρική της Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, προσφέρει συμβουλές για μια ασφαλή εποχική χρήση της πισίνας.

Αρχικά, «εάν στην πισίνα βρίσκονται παιδιά ή μη έμπειροι κολυμβητές, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επίβλεψη από ενήλικα. Νομίζω ότι το να ζητάς από ένα άλλο παιδί να παρακολουθεί τον αδερφό του, για παράδειγμα, δεν είναι επαρκές», δήλωσε η Δρ Amal Obaid-Schmid, ιατρική διευθύντρια τμήματος Τραύματος στο Huntington Health.

Οι ιδιοκτήτες πισίνας θα πρέπει να φροντίζουν να έχουν ένα φράχτη ύψους τουλάχιστον 4 μέτρων γύρω από την πισίνα τους, συμβούλευσε η ειδικός ώστε να μην έχουν άλλοι άνθρωποι πρόσβαση σε αυτήν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους (ειδικά τα παιδιά γειτονικών σπιτιών που θα ξεφύγουν της προσοχής των γονέων τους).

Είναι χρήσιμο να τοποθετήσουν ποικιλία αντικειμένων επίπλευσης μέσα και γύρω από την πισίνα -όπως σωσίβιο, πλαστική μπάλα κλπ- έτσι ώστε κάποιος που πνίγεται να έχει κάτι να αρπάξει ώστε να βγει γρήγορα από την πισίνα. Επιπλέον, έχετε ένα κινητό τηλέφωνο στο χώρο της πισίνας, ώστε να μπορείτε να καλέσετε αμέσως για βοήθεια εφόσον χρειαστεί. Ενώ είναι βασικό όλοι οι ενήλικες να γνωρίζουν τη βασική ΚΑΡΠΑ (καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση).

Φυσικά, ο πνιγμός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος στις πισίνες. Το προσωπικό του τμήματος έκτακτης ανάγκης έρχεται μερικές φορές αντιμέτωπο με σημαντικούς τραυματισμούς στο κεφάλι και τραύματα του νωτιαίου μυελού που προέρχονται από αλόγιστες βουτιές, είπε η Obaid-Schmid. Αυτό συμβαίνει περισσότερο μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων. Μην βουτήξετε πρώτα με το κεφάλι σας σε ρηχά νερά και μην επιχειρήσετε να βουτήξετε από στέγη ή αίθριο.

Ακόμη, το αλκοόλ και το κολύμπι δεν συνδυάζονται, αυξάνοντας τον κίνδυνο πνιγμού κατά 37 φορές. Ένας άλλος κίνδυνος είναι μια κατάσταση που ονομάζεται «ξηρός πνιγμός». Αυτό συμβαίνει μετά από ένα περιστατικό σχεδόν πνιγμού κατά το οποίο το νερό εισχωρεί στους πνεύμονες κάποιου και προκαλεί λαρυγγόσπασμο. Αυτό σημαίνει ότι ο αεραγωγός είναι κλειστός και δεν μπορεί να παράσχει αρκετό οξυγόνο.

Τα σημάδια μπορεί να είναι διακριτικά. Μπορούν να περιλαμβάνουν βήχα, έμετο, αδυναμία ομιλίας ή απλώς αδιαθεσία. Καλέστε το 911 ή πηγαίνετε αμέσως στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ σπάνιο, αλλά μπορεί να αποβεί μοιραίο.


Σχετικά Άρθρα