ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στοχευμένες ασκήσεις και καλή διατροφή είναι ο συνδυασμός της επιτυχίας

02 Νοεμβρίου 2020, 16:00

images

Η σωστή άσκηση του σώματος μαζί με υγιεινή διατροφή, είναι ο δοκιμασμένος και άκρως επιτυχής τρόπος για γερό σώμα και λειτουργικό μυαλό. Αυτό αναφέρουν ερευνητές μετά από μελέτη σε 148 εν ενεργεία στελεχών της Αμερικανικής Αεροπορίας. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Scientific Reports.

Οι ειδικοί περιγράφουν ως ιδανικό ένα πρόγραμμα ασκήσεων δώδεκα εβδομάδων σε συνδυασμό με την κατανάλωση ενός αθλητικού ποτού που περιλάμβανε πρωτεΐνες, ω-3 λιπαρά οξέα, δοκοσαεξανοϊκό οξύ, λουτεΐνη, φωσφολιπίδια, βιταμίνη D, βιταμίνες Β και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά και συμπλήρωμα HMB δύο φορές την ημέρα εξασφάλισε σημαντικά οφέλη για τη γνωστική και σωματική τους λειτουργία.

Η προπόνηση συνδύαζε την προπόνηση ενδυνάμωσης με τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) ενώ στους συμμετέχοντες δόθηκε τυχαία είτε το θρεπτικό ποτό είτε ένα placebo. Όπως διαπιστώθηκε, η προπόνηση μόνη της πέτυχε σημαντική αύξηση στη δύναμη και την αντοχή, την κινητικότητα και τη σταθερότητα, ενώ βελτίωσες τις επιδόσεις στα τεστ της γνωστικής λειτουργίας. Η επεισοδιακή μνήμη ήταν επίσης καλύτερη όπως επίσης και η βραχυπρόθεσμη μνήμη, ο τομέας της νοημοσύνης που περιλαμβάνει τη χρήση νέων πληροφοριών για την επίλυση προβλημάτων. σημείωσε ο Aron Barbey, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Urbana-Champaign και επικεφαλής της μελέτης μαζί με τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Christopher Zwilling.

Αναφορικά με την προπόνηση, η φυσική δύναμη αυξήθηκε και στις δύο ομάδες όπως μετρήθηκε μέσα από κάμψεις ή έλξεις και άρσεις βαρών σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επιπροσθέτως, παρατηρήθηκε πτώση στα επίπεδα σωματικού λίπους και η μέγιστη πρόληψη οξυγόνου αυξήθηκε, εξήγησε ο Δρ Zwilling.


Σχετικά Άρθρα