ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς 3-4 λεπτά άσκησης μπορούν να ωφελήσουν την υγεία μας

12 Δεκεμβρίου 2022, 10:00

images

Για όσους δεν θέλουν να αθλούνται αυτά είναι πολύ καλά νέα. Πρόσφατη έρευνα διαπιστώνει ότι μόνο τρία έως τέσσερις σετ του ενός λεπτού κατά τη διάρκεια των καθημερινών εργασιών, σχετίζονται με μεγάλες μειώσεις στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ιδιαίτερα από καρδιαγγειακή νόσο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine διευθύνεται από το Κέντρο Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στην Αυστραλία. Είναι η πρώτη μελέτη που μετρά με ακρίβεια τα οφέλη για την υγεία από αυτό που οι ερευνητές ονόμασαν «έντονη διαλείπουσα φυσική δραστηριότητα στον τρόπο ζωής» ή VILPA.

Η VILPA είναι οι πολύ σύντομες περίοδοι έντονης δραστηριότητας (μέχρι ένα έως δύο λεπτά) που κάνουμε με όρεξη κάθε μέρα, όπως τρέξιμο για το λεωφορείο, εκρήξεις δύναμης στο περπάτημα ή το να παίζουμε παιχνίδια που απαιτούν ενέργεια με τα παιδιά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο τρία έως τέσσερα σετ VILPA του ενός λεπτού κάθε μέρα σχετίζονται με έως και 40% μείωση της πιθανότητας θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και από καρκίνο και έως και 49% μείωση της πιθανότητας θανάτου που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι παρόμοια οφέλη με τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) μπορούν να επιτευχθούν μέσω της αύξησης της έντασης των περιστασιακών δραστηριοτήτων που γίνονται ως μέρος της καθημερινής ζωής, και όσο περισσότερες τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Εμμανουήλ Σταματάκης, Καθηγητής Φυσικής Δραστηριότητας, Τρόπος ζωής και Υγείας του πληθυσμού στο Κέντρο Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

«Μερικές πολύ σύντομες περίοδοι συνολικού ύψους τριών έως τεσσάρων λεπτών την ημέρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ, και υπάρχουν πολλές καθημερινές δραστηριότητες που μπορούν να τροποποιηθούν για να αυξήσουν τον καρδιακό σας ρυθμό για ένα λεπτό περίπου».

Η πλειοψηφία των ενηλίκων ηλικίας 40 ετών και άνω δεν συμμετέχει σε τακτική άσκηση ή αθλητισμό, αλλά ο καθηγητής Σταματάκης είπε ότι η μελέτη αποκαλύπτει πώς η τυχαία σωματική δραστηριότητα μπορεί να ξεπεράσει πολλά εμπόδια.

"Η αύξηση της έντασης των καθημερινών δραστηριοτήτων δεν απαιτεί καμία δέσμευση χρόνου, καμία προετοιμασία, καμία συμμετοχή σε συλλόγους, καμία ειδική δεξιότητα. Περιλαμβάνει απλώς επιτάχυνση του ρυθμού ενώ περπατάτε ή κάνετε τις δουλειές του σπιτιού με λίγη περισσότερη ενέργεια".


Σχετικά Άρθρα