ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πτώσεις και οικιακά ατυχήματα και στους νέους ενήλικες

27 Αυγούστου 2023, 08:00

images

Τα παιδιά κάτω των 3 και οι ενήλικες άνω των 85 ετών, είναι οι ηλικιακές ομάδες που τραυματίζονται συχνότερα από πτώση από τις σκάλες, αλλά η 3η σε πιθανότητες ομάδα συχνά παραβλέπεται, λένε οι ειδικοί: νεαροί ενήλικες γύρω στα 20!

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, μία ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Purdue εστίασε σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία ατόμων, αναλύοντας συγκεκριμένες συμπεριφορές που οδηγούν τους νεαρούς ενήλικες να πέφτουν στις σκάλες.

Χρησιμοποιώντας κρυφές κάμερες, η ομάδα κατέγραψε περισσότερους από 2.400 φοιτητές να κατεβαίνουν σκάλες στην πανεπιστημιούπολη του Purdue. Στη συνέχεια μέτρησαν 8 συμπεριφορές κινδύνου που σχετίζονται με πτώσεις: επιλογή υποδημάτων, χρήση κουπαστής, παρακολούθηση των ποδιών, χρήση ηλεκτρονικής συσκευής, κατέβασμα παραπάνω από ενός σκαλιών με ένα βήμα, τοποθέτηση των χεριών στις τσέπες, ομιλία κατά το κατέβασμα και μεταφορά αντικειμένων κατά το περπάτημα.

Το να μην κοιτά κανείς τα πόδια του ενώ περπατά, ήταν ένας ιδιαίτερος δείκτης κινδύνου, σύμφωνα με τη Shirley Rietdyk, συγγραφέα της μελέτης και καθηγήτρια κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο Purdue. Κάθε συμμετέχων που έχασε την ισορροπία του δεν κοίταζε το πέλμα του, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η ίδια δήλωσε ότι ενδιαφέρθηκε να μελετήσει τις πτώσεις νεαρών ενηλίκων αφού εργάστηκε σε μια μικρότερη μελέτη του 2021 με παρόμοιο θέμα. Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχαν 343 προπτυχιακοί φοιτητές και το συμπέρασμα ήταν ότι το υψηλό ποσοστό σωματικής δραστηριότητας, ήταν ο βασικός λόγος που τραυματίζονται από πτώσεις: ο αθλητισμός, το περπάτημα και το τρέξιμο ήταν οι 3 κορυφαίες δραστηριότητες τη στιγμή της πτώσης. Οι σκάλες αφορούσαν το 12% των πτώσεων που ανέφεραν οι φοιτητές.

«Αν σκεφτείτε πόσο χρόνο ξοδεύετε πραγματικά στις σκάλες την ημέρα, θα είναι λιγότερο από 1%» είπε η Rietdyk, προσθέτοντας ότι οι σκάλες μπορεί να είναι «ο πιο συνηθισμένος σοβαρός κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε τακτικά στην καθημερινή μας ζωή».

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLOS One, δείχνουν ότι περισσότερο από το 69% των ατόμων που παρακολουθήθηκαν στη μελέτη εμφάνισαν 2 ή περισσότερες επικίνδυνες συμπεριφορές. Περίπου το 80% των γυναικών ανήκε σε αυτή την κατηγορία, σε σύγκριση με ένα ποσοστό περίπου 62% για τους άνδρες. 

Τέλος, οι γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν την κουπαστή και πιο πιθανό να κουβαλούν αντικείμενα ενώ περπατούν, όπως καταλήγει η μελέτη.



Σχετικά Άρθρα