ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόση άσκηση πρέπει να κάνουν οι νέοι με αναπηρία;

02 Μαρτίου 2022, 09:00

images

Η αναπηρία δεν φάνηκε ποτέ να εμποδίζει τους νέους να έχουν όρεξη για ζωή, και ιδίως για άθληση. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξετάσαμε δεδομένα από 176 διαφορετικές μελέτες που διερεύνησαν ένα ευρύ φάσμα σωματικών δραστηριοτήτων (όπως ποδηλασία, γυμναστική, χορός ή αθλήματα με αναπηρικό αμαξίδιο) και τον αντίκτυπο που είχαν στη σωματική και ψυχική υγεία των νέων με μια σειρά αναπηριών». «Αυτό περιελάμβανε σωματικές αναπηρίες, νοητικές και μαθησιακές δυσκολίες και αισθητηριακές αναπηρίες. Αυτό μας επέτρεψε να συγκεντρώσουμε τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία για τη σωματική δραστηριότητα σε αυτές τις ομάδες...

Με βάση τα ευρήματά μας, συνιστούμε στους νέους με αναπηρία να επιδιώκουν να κάνουν 120 έως 180 λεπτά κυρίως αερόβιας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, ανεξάρτητα από την ηλικία και την αναπηρία τους, όπως ποδηλασία, χορό ή ακόμα και τραμπολίνο σε μέτρια έως έντονη ένταση" αναφέρουν από το πρόγραμμα Indian Express στην Telegram.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να χωριστεί σε 20 λεπτά την ημέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ή σε 40 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα. Η αερόβια άσκηση είναι σημαντική για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, ενώ η έρευνα που εξετάσαμε έδειξε ότι θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της ισορροπίας, να βοηθήσει τους νέους να αισθάνονται πιο ήρεμοι και λιγότερο αγχωμένοι και μπορεί ακόμη και να βελτιώσουν την αυτοπεποίθηση.

Αυτή η σύσταση είναι μικρότερη από τα 60 λεπτά μέτριας ή έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα που συνιστώνται για νέους χωρίς αναπηρία. Ο λόγος που οι νέοι με αναπηρία μπορεί να χρειάζονται λιγότερη δραστηριότητα είναι επειδή ορισμένες αναπηρίες μπορεί να σημαίνουν ότι εργάζονται σκληρότερα όταν είναι ενεργοί λόγω διαφορών στη μυϊκή τους μάζα ή στον τρόπο που κινούνται.

"Επιπλέον, δεν βρέθηκαν στοιχεία που να δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα δεν είναι ασφαλής για τους νέους με αναπηρία όταν εκτελείται σε επίπεδο κατάλληλο για την ηλικία και τη σωματική και πνευματική τους λειτουργία. Δείξαμε επίσης ότι οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη από το τίποτα, επομένως ακόμη και ελάχιστη άσκηση θα μπορούσε να αποφέρει οφέλη για την υγεία.

Στη συνέχεια μοιραστήκαμε την έρευνά μας με 250 νέους με αναπηρία και ρωτήσαμε τις σκέψεις τους σχετικά με τις συστάσεις που κάναμε. Πολλοί μας είπαν ότι θα προτιμούσαν να στέλνουν μηνύματα υγείας γύρω από τη σωματική δραστηριότητα για να επικεντρωθούν περισσότερο στο να τονίσουν ότι η σωματική δραστηριότητα είναι διασκεδαστική κι ένας τρόπος να κάνεις φίλους και να νιώθεις καλά.

Μας είπαν ότι το να είσαι δραστήριος σήμαινε να κάνεις κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς όλη την ημέρα και εξακολουθούσαν να έχουν τα οφέλη. Ήθελαν επίσης να τους ρωτήσουν αν ήταν σωστό για αυτούς να είναι δραστήριοι σήμερα και τους επέτρεπαν να πάρουν μια μέρα άδεια εάν ένιωθαν κουρασμένοι", κατέληξαν οι ερευνητές.


Σχετικά Άρθρα