ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξάνεται το πασχαλινό επίδομα κατά €60- Επωφελούνται 14 χιλ. χαμηλοσυνταξιούχοι

24 Απριλίου 2024, 11:04

images

Εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, η πρόταση της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένας Ευαγγέλου, για την παραχώρηση αυξημένου πασχαλινού Επιδόματος κατά 30% σε σύγκριση με πέρσι, στους δικαιούχους του σχεδίου ενίσχυσης συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε επίσης να μην εφαρμόσει το κριτήριο σε σχέση με το πασχαλινό επίδομα για το ύψος των καταθέσεων που περιορίζεται από τις €100,000 στις €30,000, το οποίο εισήχθη στο νέο σχέδιο συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα την 01/01/2023, με στόχο να μην επηρεαστεί ο αριθμός των δικαιούχων προς τα κάτω.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη δεν εφάρμοσε το συγκεκριμένο κριτήριο ούτε κατά την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόφαση αυτή, ακολουθεί μια σειρά άλλων αποφάσεων της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για τη στήριξη ομάδων πληθυσμού, μεταξύ άλλων και των χαμηλοσυνταξιούχων, με παραχώρηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους €100 κάθε μήνα από τον Απρίλιο, μέχρι και τον Ιούνιο.

Υπό τα δεδομένα, το πασχαλινό επίδομα φέτος ανέρχεται στα €250 έναντι €190 ανά συνταξιούχο και θα καταβληθεί σε όσους χαμηλοσυνταξιούχους το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις:

(α) €7.000 για μονήρες νοικοκυριό ή

(β) €12.000 για νοικοκυριό δύο ατόμων.

Σημειώνεται ότι το εισοδηματικό όριο αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, δηλαδή αυξάνεται κατά €2.100 για κάθε εξαρτώμενο κάτω των 14ων ετών και κατά €3.500 για κάθε εξαρτώμενο άνω των 14ων ετών.

Ο αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων που επωφελούνται του πασχαλινού επιδόματος ανέρχεται στους 13.500, περίπου και η προβλεπόμενη δαπάνη στα €3,3 εκατ.

Το πασχαλινό επίδομα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέσω τραπεζικού εμβάσματος, στις 30 Απριλίου 2024.

Στην αύξηση του πασχαλινού επιδόματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους κατά €60, αναφέρθηκε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενέταξε το θέμα του πασχαλινού επιδόματος στα σημαντικά της ημέρας, σημειώνοντας ότι έρχεται σε συνέχεια των ανακοινώσεων που έγιναν για τα μέτρα κατά της ακρίβειας στις 28 Μαρτίου και επισημαίνοντας ότι το επίδομα θα είναι αυξημένο από €190 σε €250, κάτι πολύ σημαντικό για σχεδόν 14 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, όπως είπε.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα