ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, αλλάζοντας τις εγκεφαλικές αντιδράσεις

17 Απριλίου 2024, 09:00

images

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, επηρεάζοντας τις αντιδράσεις στο στρες στον εγκέφαλο. Αυτό υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, στην οποία ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία από τη Mass General Brigham Biobank περισσότερων από 50.000 ατόμων που ολοκλήρωσαν έρευνα σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα.

Ένα μικρότερο υποσύνολο 774 συμμετεχόντων στη μελέτη, έκανε επίσης τεστ απεικόνισης εγκεφάλου για να βοηθήσει στη μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας που σχετίζεται με το στρες. Μετά από παρακολούθηση 10 ετών, κατά μέσο όρο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 12,9% των συμμετεχόντων ανέπτυξε καρδιαγγειακή νόσο. Όσοι πέτυχαν τα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής άσκησης, είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.

Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι υπήρχε μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της εγκεφαλικής δραστηριότητας που σχετίζεται με το στρες: υψηλότερα επίπεδα άσκησης, είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα εγκεφαλικής δραστηριότητας που σχετίζεται με το στρες. Τα άτομα με εγκεφαλικές παθήσεις που αφορούν στο στρες, όπως η κατάθλιψη, είδαν πολύ μεγαλύτερο όφελος από τη σωματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον Δρ Ahmed Tawakol, MD, έναν από τους ερευνητές και καρδιολόγο στο Ερευνητικό Κέντρο Καρδιαγγειακής Απεικόνισης στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, η άσκηση ήταν «περίπου 2 φορές πιο αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη».

Σχετικά Άρθρα