ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περπάτημα: Η πιο φυσική, απλή κι ανέξοδη γυμναστική

08 Αυγούστου 2023, 18:00

images

Ακόμα και το πιο απλό περπάτημα, αν το κάναμε καθημερινά, θα μπορούσε να μάς βοηθήσει να κάψουμε περιττές θερμίδες και να παραμείνουμε υγιείς και ακμαίοι.

«Θα συνιστούσα το περπάτημα για όσους ψάχνουν έναν έξυπνο τρόπο για να κάψουν θερμίδες με μία μέθοδο χαμηλότερης έντασης» αναφέρει η προπονήτρια Jodie McKnight.

Όπως εξηγεί, μετά από 30 λεπτά περπάτημα, ένας άντρας μπορεί να έχει κάψει 159 θερμίδες, οι οποίες γίνονται 189 μετά από έντονο περπάτημα, ενώ αντίστοιχα μία γυναίκα καίει 133 θερμίδες μετα από μισάωρο περπάτημα, που αυξάνονται σε 175 όταν το περπάτημα γίνει έντονο.

Το περπάτημα δεν είναι καλό μόνο για την καύση θερμίδων και την απώλεια βάρους αλλά είναι επίσης εξαιρετικό για την καρδιαγγειακή και ψυχική υγεία.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cities & Health, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο περίπατος σε ένα ήσυχο αστικό τοπίο με σκιά και πράσινο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάθεση και να μειώσει το στρες.

«Συνιστάται σήμερα να περπατάτε περίπου 8.000 έως 10.000 βήματα την ημέρα, τα οποία ισοδυναμούν με περίπου 250-600 θερμίδες ανάλογα με το άτομο» αναφέρει η ειδικός.

Μάλιστα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Obesity αναφέρει ότι η τα 10.000 βήματα την ημέρα, με περίπου 3.500 από αυτά ως μέρος της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας για τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε φορά, συσχετίστηκε με ενισχυμένη απώλεια βάρους σε συνδυασμό με τον περιορισμό θερμίδων. Παρόμοια και τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, καθώς διαπίστωσε ότι το περπάτημα 10.000 βημάτων την ημέρα μείωσε τον κίνδυνο για άνοια, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Για να επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, οι ειδικοί συνιστούν πάντως το καθημερινό περπάτημα να συνοδεύεται κι από ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής χωρίς υπερβολές.


Σχετικά Άρθρα