ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όσο περισσότερο περπατάμε, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου

12 Μαρτίου 2024, 07:00

images

Το να περπατάμε έως και 10.000 βήματα την ημέρα, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου, ακόμη και όταν περνάμε την υπόλοιπη ημέρα καθιστοί, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ειδικότερα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάθε επιπλέον βήμα μετά το φράγμα των 2.200 βημάτων την ημέρα - έως και περίπου 10.000 - μειώνει όλους τους κινδύνους πρόωρου θανάτου.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο χαμηλότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου, ήταν μεταξύ των ατόμων που έκαναν 9.000 έως 10.500 βήματα την ημέρα. Όσον αφορά την αποφυγή του εγκεφαλικού και της καρδιακής προσβολής, ο χαμηλότερος κίνδυνος σημειώθηκε σε άτομα που έκαναν περίπου 9.700 βήματα την ημέρα.

Η μελέτη, με επικεφαλής ακαδημαϊκούς στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 70.000 άτομα ηλικίας περίπου 61 ετών από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Για την έρευνα, οι συμμετέχοντες φορούσαν ένα επιταχυνσιόμετρο για να καταγραφούν τα επίπεδα άσκησής τους. Μετά από 7ετή παρακολούθηση, σημειώθηκαν 1.633 θάνατοι και 6.190 καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Αν και τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι οποιοσδήποτε αριθμός βημάτων που ξεπερνούσε τα 2.200 ημερησίως συνδέθηκε με χαμηλότερα ποσοστά θανάτου και καρδιακών παθήσεων, ανεξάρτητα από τον χρόνο κατά τον οποίο κάθονταν οι συμμετέχοντες, τα οφέλη αυξάνονταν όσο αυξάνονταν και τα βήματα.

Η Julie Ward, νοσηλεύτρια στο British Heart Foundation, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η καθημερινή σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και του κινδύνου εγκεφαλικού.

«Αυτές οι ελπιδοφόρες νέες μελέτες μας δείχνουν ότι κάθε βήμα μέχρι τα 10.000 βήματα την ημέρα μετράει για τη μείωση του κινδύνου θανάτου και καρδιακών παθήσεων. Ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Προτρέπουμε τους πάντες να παραμείνουν ενεργοί για την υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού τους, κάνοντας 150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα».

Σχετικά Άρθρα