ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι χρήστες του TikTok κατηγορούν ως «χονδροφοβικά» βίντεο με τάσεις απώλειας βάρους

08 Μαΐου 2023, 10:00

images

Μία τάση του TikTok, στην οποία οι χρήστες προσποιούνται ότι δείχνουν φωτογραφίες απώλειας βάρους «πριν και μετά», επικρίνεται από ορισμένους ως χονδροφοβική. Χρησιμοποιώντας το δημοφιλές εργαλείο επεξεργασίας CapCut, οι συμμετέχοντες στην τάση εφαρμόζουν ένα εφέ που ονομάζεται "Big Face" για να κάνουν τα πρόσωπά τους να φαίνονται πιο παχουλά. Στη συνέχεια δημοσιεύουν την τροποποιημένη εικόνα στο TikTok, δημιουργώντας ένα βίντεο σύγκρισης: Τη selfie του Big Face έναντι της αρχικής selfie, με την ετικέτα "Πώς θα έμοιαζα αν έχανα 100 κιλά". Με άλλα λόγια, οι εικόνες "μετά" είναι στην πραγματικότητα φωτογραφίες του πώς φαίνονται οι χρήστες αυτήν τη στιγμή.

Τα βίντεο έχουν δεχτεί κριτική από ορισμένους στο διαδίκτυο που λένε ότι η τάση επιτίθεται σε άτομα με παραπανίσια κιλά και στιγματίζει την αύξηση βάρους.

«Οι άνθρωποι που είναι σχετικά σε φόρμα κοροϊδεύουν τους χοντρούς ανθρώπους», είπε η Julia Barberi, 31 ετών, η οποία δημοσίευσε ένα επικριτικό βίντεο σχετικά με την τάση στο TikTok. «Είναι ένα τρομερό φίλτρο. Δεν υπάρχουν θετικά».

Η τάση έρχεται καθώς ορισμένοι χρήστες στο TikTok  συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα σώματος και διατροφικές διαταραχές , ένα ζήτημα που τέθηκε επίσης ως πρόβλημα στο  Instagram  και στο Snapchat. Στο TikTok, οι αναρτήσεις στο For You Pages μπορούν να «βομβαρδίσουν» απροσδόκητα τους χρήστες με πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και την άσκηση. Επίσης, μια σειρά περιεχομένου έμπνευσης για τον τρόπο ζωής, συνήθως βίντεο του τύπου «ετοίμασου μαζί μου» ή βίντεο «αποστολής της ημέρας», μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο σχολίων χρηστών που υποτιμούν το σώμα τους ή συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους δημιουργούς.

Η χρήστρια του TikTok, Dominique Navarro είπε ότι πιστεύει ότι τέτοιες τάσεις μπορεί να είναι επιβλαβείς για άτομα που παλεύουν με βάρος ή διατροφικές διαταραχές.

«Η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι χονδροφοβικοί, είτε το συνειδητοποιούν, είτε όχι», δήλωσε η ίδια. «Οι άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι το να είσαι παχύς είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσες να είσαι στον κόσμο, και ως κάποια που ήταν παχιά και σε ένα υγιές εύρος βάρους, ξέρω ότι αυτό δεν είναι αλήθεια».



Σχετικά Άρθρα