ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θέλετε να είστε fit; Πιείτε ποτά με καφεΐνη

18 Φεβρουαρίου 2022, 10:00

images

Εάν ανήκετε στα εκατομμύρια ανθρώπων που ξεκινούν τη μέρα τους με ένα φλιτζάνι καφέ, σίγουρα δεν είστε μόνοι, και αυτό το ξύπνημα μέσω της καφεΐνης μπορεί να είναι πολύ πιο ωφέλιμο από όσο νομίζετε... Στην πραγματικότητα μπορεί να βοηθά στην εκκίνηση του μεταβολισμού και να υποστηρίζει τις προσπάθειες απώλειας βάρους.

«Ο καφές μπορεί να βελτιώσει την απώλεια βάρους λόγω της επίδρασης της καφεΐνης στην αύξηση του μεταβολισμού», λέει ο ειδικός στην απώλεια βάρους στο νοσοκομείο St. Joseph στο Orange County της Καλιφόρνια, Δρ Eric Pham.

Η καφεΐνη το κάνει αυτό διεγείροντας το νευρικό σύστημα και απελευθερώνοντας την ορμόνη επινεφρίνη. Γνωστή και ως αδρεναλίνη, η επινεφρίνη σηματοδοτεί τα λιπώδη κύτταρα να διασπαστούν και να απελευθερώσουν λίπη στο αίμα. Αυτό καθιστά το λίπος διαθέσιμο για χρήση ως καύσιμο.

Αυτή η αύξηση του μεταβολισμού του λίπους «εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής, φύλου ή ηλικία», λέει ο Δρ. Brian Quebbemann, ειδικός στη βαριατρική χειρουργική, με έδρα το Newport Beach της Καλιφόρνια και συγγραφέας του "World's Greatest Weight Loss: The Truth That Diet Guru". Ωστόσο, αυτές οι επιδράσεις φαίνεται να είναι χαμηλότερες σε άτομα με παχυσαρκία .

Η καφεΐνη μπορεί επίσης να ενισχύσει τον μεταβολικό σας ρυθμό ηρεμίας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να καταλήξετε να καίτε περισσότερες θερμίδες όλο το εικοσιτετράωρο. Ο Quebbemann λέει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ «μειώνει το βάρος που παίρνει ένα άτομο με την πάροδο του χρόνου. Ο λόγος για αυτό πιθανότατα οφείλεται, όχι μόνο στη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, αλλά και στην αύξηση του μεταβολισμού ηρεμίας».

Όμως, σημειώνει ότι «οι λεπτομέρειες είναι σημαντικές». Για παράδειγμα, "εάν πίνετε καφέ 30 λεπτά έως τρεις ώρες πριν από το φαγητό, θα καταναλώσετε γενικά λιγότερες θερμίδες. Η μείωση της όρεξης μειώνεται σημαντικά μετά από τέσσερις ώρες." Αυτό το κόλπο λειτουργεί τόσο για τον καφέ όσο και για τον καφέ χωρίς καφεΐνη, «άρα, το αποτέλεσμα καταστολής της όρεξης δεν εξαρτάται πλήρως από την καφεΐνη».

Η Katherine Mitchell, ογκολόγος - διαιτολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο- Κέντρο Καρκίνου σημειώνει ότι για μερικούς, «η κατανάλωση καφέ πριν από το γεύμα μπορεί να οδηγήσει σε ενισχυμένο αίσθημα «πληρότητας» και λιγότερη πρόσληψη θερμίδων τη στιγμή του γεύματος».

Τόσο η μεταβολική ώθηση όσο και η καταστολή της πείνας που μπορεί να προσφέρει ο καφές εξαρτώνται από τη δόση, που σημαίνει ότι η ποσότητα που καταναλώνετε κάνει τη διαφορά. "Η κατανάλωση έως και περίπου τεσσάρων φλιτζανιών την ημέρα μπορεί να βελτιστοποιήσει αυτά τα αποτελέσματα", λέει ο Quebbemann.

Εκτός από την επιτάχυνση του μεταβολισμού σας και την ενθάρρυνση της καύσης λίπους, ο καφές μπορεί να σας παρακινήσει  να ακολουθήσετε μια δίαιτα ή να κινηθείτε περισσότερο επειδή μπορεί να καταπολεμήσει την κούραση.


Σχετικά Άρθρα