ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θάλασσες, ποτάμια και λίμνες χαρίζουν ευεξία

08 Ιουλίου 2020, 16:00

images

Νέα έρευνα αναφέρει ότι το να βρίσκεται κάποιος κοντά σε περιοχές με νερό βελτιώνει την διάθεση και το αίσθημα ευεξίας του.

Οι ερευνητές του Barcelona Institute for Global Health μελέτησαν τις περιπτώσεις από 59 ενηλίκους και δια΄πίστωσαν ότι οι μπλε χώροι-που κυρίως περιέχουν νερό- όπως παραλίες, ποτάμια, λίμνες και πηγές, θα μπορούσαν να βελτιώνουν την ευεξία.

Κατά την διάρκεια της μελέτης ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να περπατήσουν για 20 λεπτά σε περιοχή με πολλά μπλε χρώματα που στη συγκεκριμένη έρευνα ήταν κατά μήκος παραλίας στη Βαρκελώνη, 4 ημέρες σε μια εβδομάδα.

Σε δεύτερο σενάριο, τους ζητήθηκε να περπατήσουν για 20 λεπτά στους δρόμους της πόλης, 4 ημέρες άλλης εβδομάδας και την τρίτη εβδομάδα τους ζητήθηκε να χαλαρώσουν στο σπίτι.

Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε δραστηριότητα, μετρήθηκαν η πίεση και οι παλμοί των συμμετεχόντων, οι οποίοι συμπλήρωσαν και ερωτηματολόγια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Environmental Research και έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν σημαντικά βελτιωμένα επίπεδα ευεξίας αμέσως μετά τον περίπατο στο μπλε χώρο, σε σύγκριση με τον περίπατο στην πόλη ή την ξεκούραση στο σπίτι.

Όταν οι ερευνητές θέλησαν να δουν αν υπήρχαν οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ του περιπάτου στην πόλη και αυτού δίπλα στο νερό. Αλλά συμπλήρωσαν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο σχεδιασμό της έρευνας και ότι οι μπλε χώροι φαίνεται πως συνδέονται με οφέλη στην ψυχική υγεία.


Σχετικά Άρθρα