ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο μεταβολισμός μας αρχίζει να "γερνάει" από τα 20 χρόνια

19 Νοεμβρίου 2021, 16:00

images

O μεταβολισμός δεν αλλάζει από την ηλικία των 20 μέχρι την ηλικία των 60 ετών. Αυτό έδειξε μελέτη μεγάλης κλίμακας που βασίστηκε σε δεδομένα περισσότερων από 6.400 συμμετεχόντων από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 95 ετών, συνδυάζοντας στοιχεία από 40 χρόνια ερευνών.

Η διαδικασία του μεταβολισμού συμβαίνει όταν ο οργανισμός μας διασπά την τροφή και την μετατρέπει σε ενέργεια. Η διαδικασία αυτή αλλάζει, αλλά όχι με τον τρόπο που πιστεύαμε μέχρι πρόσφατα. Οι ερευνητές θεωρούσαν ότι ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται όταν φτάνουμε στην ηλικία των 40 ή ακόμα και στα 30 έτη, καθώς και ότι οι άντρες έχουν γρηγορότερο μεταβολισμό σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής μας, «καίμε» περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με την ηλικία των 20 και όταν φτάνουμε στην παιδική ηλικία, ο μεταβολισμός μας σταδιακά επιβραδύνεται μέχρι την ηλικία των 20, ηλικία κατά την οποία σταθεροποιείται μέχρι την ηλικία των 60. 

Παρόλα αυτά, όσον αφορά τη διαφορά ανάμεσα στα φύλα, οι άντρες πραγματικά καίνε περισσότερες θερμίδες καθημερινά σε σύγκριση με τις γυναίκες για το λόγο ότι έχουν, κατά μέσο όρο, περισσότερη μυική μάζα και λιγότερο σωματικό λίπος.

Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν παλαιότερα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχει συνταγή για να αλλάξουμε τον μεταβολισμό μας. Αυτό σημαίνει ότι συμπληρώματα που υπόσχονται να δώσουν μια ώθηση στον μεταβολισμό, δε θα λειτουργήσουν ούτως ή άλλως εάν δεν ακολουθείται ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής.

Καθώς η προπόνηση αντίστασης αποδεδειγμένα αυξάνει τη μυϊκή μάζα. Μάλιστα, σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι ακολουθώντας μια τέτοια προπόνηση για δέκα εβδομάδες, μπορεί να ενισχύσει τον βασικό μεταβολισμό ηρεμίας (δηλαδή τις θερμίδες που καίει το σώμα σε ανάπαυση) ως και 7%. Παρόλα αυτά, είναι εύκολο να χαθεί η μυϊκή μάζα εάν δε συνεχίσετε την προσπάθεια.

Σχετικά Άρθρα