ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα στοιχεία εξηγούν πώς η προθέρμανση ενισχύει την απόδοση των μυών

30 Οκτωβρίου 2023, 10:00

images

Όλοι γνωρίζουν τη σημασία της προθέρμανσης των μυών πριν από την προπόνηση. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of General Physiology, μια πολυϊδρυματική ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Οσάκα, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Jikei και τα Εθνικά Ινστιτούτα Κβαντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, αποκάλυψε πώς η προθέρμανση επηρεάζει τη συστολή διαφορετικών μυών, και πώς αυτό μπορεί να ωφελήσει όσους αθλούνται.

Οι σκελετικοί μύες συσπώνται ως απόκριση σε ηλεκτρικά σήματα από το νευρικό σύστημα, τα οποία ενεργοποιούν τις πρωτεΐνες στα μυϊκά κύτταρα και μας επιτρέπουν να κινούμαστε. Η ομάδα εξέτασε πώς οι συσπάσεις των καρδιακών μυών επηρεάζονται από τη θερμοκρασία, προσδιορίζοντας ότι η καρδιά μας μπορεί να συστέλλεται αποτελεσματικά εντός του εύρους θερμοκρασίας του σώματος.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μυϊκές πρωτεΐνες και προηγμένη μικροσκοπία, η ερευνητική ομάδα ήθελε να προσδιορίσει πώς η θερμοκρασία επηρεάζει τους σκελετικούς μύες: οι σκελετικοί μύες έχουν παρόμοια ευαισθησία στη θερμοκρασία ή διαφέρουν από τους μύες της καρδιάς;

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ορισμένες από τις πρωτεΐνες στα μυϊκά κύτταρα λειτουργούν ως αισθητήρας θερμοκρασίας και ότι η θέρμανση επηρεάζει διαφορετικά το σκελετικό και το καρδιακό συσταλτικό σύστημα. «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν διαφορές στην ευαισθησία στη θερμοκρασία των πρωτεϊνών που είναι υπεύθυνες για τη συστολή των σκελετικών έναντι των καρδιακών μυών», λέει ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Kotaro Oyama. «Βασικά, ο σκελετικός μυς που κινεί το σώμα μας είναι πιο ευαίσθητος στην προθέρμανση από την καρδιά».

Η σημασία αυτών των ευρημάτων, θα γίνει σαφής όταν ληφθεί υπόψη η λειτουργική διαφορά μεταξύ του σκελετικού και του καρδιακού μυός. Ενώ ο σκελετικός μυς παράγει μόνο ένα ορισμένο ποσό ισχύος όποτε αυτό είναι αναγκαίο για τον οργανισμό, η καρδιά είναι προορισμένη για να χτυπά συνεχώς.

«Η υψηλότερη εξάρτηση από τη θερμοκρασία του σκελετικού μυός μπορεί να του επιτρέψει να συστέλλεται σχετικά γρήγορα κατά την προθέρμανση. Αυτό σημαίνει ότι ο μυς μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια και να ξεκουραστεί όταν δεν είναι απαραίτητος. Αντίθετα, η χαμηλότερη θερμοκρασία, η ευαισθησία της καρδιάς μπορεί να είναι ευεργετική για τη διατήρηση ενός συνεχούς παλμού, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία», εξηγεί ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Shuya Ishii.

Τέλος, αυτή η μελέτη παρέχει νέες ιδέες για το πώς, σε επίπεδο πρωτεϊνών, η προθέρμανση πριν από την άσκηση ενισχύει την απόδοση των μυών. Η ανακάλυψη ότι ορισμένες μυϊκές πρωτεΐνες λειτουργούν ως αισθητήρας θερμοκρασίας, μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα στρατηγική αύξησης της θερμοκρασίας, στην οποία η απόδοση των σκελετικών μυών βελτιώνεται με την προθέρμανση των μυών. 

Η ενσωμάτωση της κατάλληλης ρουτίνας προθέρμανσης στην καθημερινή ζωή των ατόμων, ιδιαίτερα του ηλικιωμένου πληθυσμού, θα μπορούσε να βελτιώσει την απόδοση των μυών και την άσκηση, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο τραυματισμού.

Σχετικά Άρθρα