ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κολύμβηση: Η καλύτερη άσκηση χρειάζεται λίγη προσοχή

03 Αυγούστου 2023, 16:00

images

Η κολύμβηση μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών στο μυοσκελετικό σύστημα, μπορεί να γίνει πιο εύκολα ακόμα και από άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος και είναι ευχάριστη καθώς δεν προκαλεί εφίδρωση. Γυμνάζει αεροβικά και αναερόβια και ευνοεί την καλή ψυχική υγεία. Πλην όμως χρειάζεται προσοχή.

Μέσω της τακτικής κολύμβησης, ωφελείται το καρδιαγγειακό σύστημα, ρυθμίζεται καλύτερα η αρτηριακή πίεση, βελτιώνεται το λιπιδαιμικό προφίλ, προωθείται η απώλεια σωματικού βάρους και βελτιώνονται τα επίπεδα του σακχάρου.  

Το καλοκαίρι η κολύμβηση είναι ταυτόχρονα και διασκέδαση και δροσιά! Ενώ στη χώρα μας, λόγω του ζεστού κλίματος μπορεί κάποιος να εξασκείται στη θάλασσα και την ανοιχτή πισίνα χωρίς να κρυώνει, από τον Απρίλιο ως και το Νοέμβριο. 

Κατά τους χειμερινούς μήνες, και ειδικά από Ιανουάριο έως και Μάρτιο, όσοι δεν είναι ούτε θέλουν να γίνουν χειμερινοί κολυμβητές μπορούν να ασκούνται σε κλειστές θερμαινόμενες πισίνες ή να σταματήσουν για ένα 3μηνο μόνο την κολύμβηση, αρκεί μετά να την ξεκινήσουν και πάλι τον Απρίλιο και να εξασκούνται στο νερό το λιγότερο 4 ώρες την εβδομάδα.

Λίγο περισσότερη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι καρδιοπαθείς. Μελέτη σε πειραματόζωα που έπασχαν από στεφανιαία νόσο και είχαν υποστεί έμφραγμα, έδειξε ότι η υπερβολική άσκηση στο νερό, μπορεί να προκαλέσει νέα προβλήματα. Γι΄ αυτό συστήνεται η λήψη της απόφασης για κολύμβηση να λαμβάνεται με συμβουλή του θεράποντα ιατρού.

Προσοχή πρέπει να δείχνουμε όλοι στα ακόλουθα:

- Να γνωρίζουμε καλή κολύμβηση αν πρόκειται να μην πατώνουμε στο σημείο που ασκούμαστε.

- Να πηγαίνουμε πάντα κάπου όπου υπάρχουν άλλοι άνθρωποι αν χρειαστούμε βοήθεια.

- Να μην έχουμε φάει 3 ώρες πριν.

- Να μην κάνουμε πιο γρήγορη ή έντονη άσκηση από αυτή που αντέχει ο οργανισμός μας και να αυξάνουμε σταδιακά την παραμονή στο νερό και την ένταση της κολύμβησης.


Σχετικά Άρθρα