ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλή η κολύμβηση αλλά προσοχή στο "αυτί του κολυμβητή"

11 Αυγούστου 2022, 16:00

images

Όταν η θερμοκρασία αυξάνεται και οι άνθρωποι κολυμπούν όλο και πιο πολύ για να ανακουφιστούν, είναι πιθανό να εμφανιστεί το ''αυτί του κολυμβητή'' ή εξωτερική ωτίτιδα. Ωστόσο, ειδικός αναφέρει ότι υπάρχουν βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να αποφύγουμε αντίστοιχες επώδυνες καταστάσεις.

Η καλύτερη πρόληψη είναι η εξής: "Αποφύγουμε να μπαίνει νερό στα αυτιά", συστήνει ο Δρ Hongzhao Ji, επίκουρος καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας, χειρουργικός κεφαλής και τραχήλου στο University of Texas Southwestern Medical Center, στο Ντάλας.

Εάν υπάρχει ήδη νερό στο αυτί, η αποβολή του μπορεί να βοηθήσει, αλλά ο Ji συμβουλεύει να μην χρησιμοποιείτε βαμβακερή μπατονέτα, η οποία μπορεί να ωθήσει το κερί του αυτιού πιο βαθιά και μπορεί να χαράξει το δέρμα του ακουστικού πόρου.

Μια επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε σταγόνες στα αυτιά μετά το κολύμπι. Οι σταγόνες είναι συνήθως ένας συνδυασμός αλκοόλ και ξιδιού που προορίζονται για την αποστείρωση του ακουστικού πόρου και την αποκατάσταση του επιθυμητού pH του. Ορισμένες σταγόνες μπορούν να αγοραστούν στο ταμείο, είπε ο Ji σε ένα δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.

Γενικώς, υπάρχει κίνδυνος όταν εισέρχεται νερό στο εξωτερικό ακουστικό κανάλι, αλλά οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι όταν το νερό δεν περιέχει χλώριο, επειδή το νερό του ποταμού ή της λίμνης μπορεί να περιέχει περισσότερα βακτήρια.

Οι κολυμβητές κινδυνεύουν επίσης να προσβληθούν από άλλες δυνητικά πιο επικίνδυνες μολυσματικές ασθένειες στο νερό της λίμνης, συμπεριλαμβανομένης της μηνιγγίτιδας , της ηπατίτιδας και μιας σπάνιας λοίμωξης γνωστής ως αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο .

Ένα αυτί μπορεί να καταστραφεί από την εξωτερική ωτίτιδα, αν και είναι συνήθως ήπια και παροδική. Μπορεί να υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που οδηγούν σε απώλεια ακοής ή χρόνιες λοιμώξεις, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτί του κολυμβητή αναρρώνουν πλήρως με επαρκή θεραπεία, είπε ο Ji.

Η τυπική θεραπεία για τη νόσο του κολυμβητή είναι ένα αντιμικροβιακό που εφαρμόζεται απευθείας στον ακουστικό πόρο, συν τον καθαρισμό του  από τυχόν πύον, κερί αυτιού, έλαια ή νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Τέλος, εάν σημειωθεί επιδείνωση του πόνου στο αυτί, είναι ώρα να επισκεφτούμε γιατρό, ειδικά εάν δεν ακούμε καλά, έχουμε μια αίσθηση βουλώματος στο αυτί σας ή βλέπουμε τυχόν δύσοσμο υγρό ή υπολείμματα να βγαίνουν από το αυτί μας.


Σχετικά Άρθρα