ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κακή στάση σώματος και καθιστική ζωή

07 Απριλίου 2020, 16:00

images

Στήθος έξω, κοιλιά μέσα και πηγούνι ψηλά! Όχι, δεν θα κάνουμε πρόβα για παρέλαση αλλά τώρα ειδικά που καθόμαστε πολλές ώρες στο σπίτι και οι περισσότεροι εργαζόμαστε καθισμένοι σε καναπέδες, ακατάλληλες καρέκλες και στο κρεβάτι, είναι βέβαιο ότι έχουμε κακή στάση σώματος που πρέπει να διορθώσουμε.

Ειδικά όταν διαβάζουμε και γράφουμε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που μας δίνουν ορθοπεδικοί χειρουργοί και φυσικοθεραπευτές ώστε να μην αποκτήσουμε με τον καιρό προβλήματα στον αυχένα και την πλάτη. 

Οι οδηγίες αυτές είναι απλές:

-Η καρέκλα μας πρέπει να δημιουργεί ορθή γωνία ώστε η πλάτη μας να είναι ίσια και να μην χρειάζεται να σκύψουμε, για να δούμε στην οθόνη.

-Η οθόνη του υπολογιστή πρέπει να είναι στο ύψος των ματιών. Δηλαδή όταν καθόμαστε κανονικά στην καρέκλα και κοιτάμε ευθεία μπροστά, τα μάτια μας πρέπει αν βλέπουν το μέσο της οθόνης.

-Και τα χέρια μας όταν γράφουμε σε πληκτρολόγιο, είναι χρήσιμο να ακουμπούν πάνω στο γραφείο δημιουργώντας επίσης ορθή γωνία το μπράτσο με τον βραχίονα. 

-Αν καθόμαστε πολλές ώρες συνεχόμενα, βοηθάει πολύ αν έχουμε υποπόδιο.

Για να φτιάξουμε την στάση του σώματός μας και να αποφύγουμε πόνους στον αυχένα, την πλάτη και τη μέση, υπάρχουν επίσης πολύ εύκολες ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι καθημερινά.

Μερικές εξ αυτών είναι:

-Να κρεμόμαστε από ένα μονόζυγο επί 2-3 λεπτά την ημέρα. Το κρέμασμα γίνεται με χαλάρωση όλου του σώματος ώστε να αισθανθούμε σαν να μας τραβούν και να μας "ισιώνουν" την σπονδυλική στήλη.

-Να καθόμαστε στο πάτωμα με τον τοίχο από πίσω μας με τρόπο που να δημιουργούν ο κορμός και τα πόδια, ορθή γωνία. Μια παραλλαγή αυτής της άσκησης -που δεν δεν είναι τόσο ξεκούραστη όσο φαίνεται αρχικά-, είναι να στεκόμαστε όρθιοι με τον τοίχο πίσω μας και σιγά- σιγά να λυγίζουμε τα γόνατα και να σέρνουμε την πλάτη προς τα κάτω χωρίς να καμπουριάσουμε μπροστά. Για όσο πιο χαμηλά μπορούμε και αργά- αργά να επιστρέφουμε στην αρχική θέση.


Σχετικά Άρθρα