ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η τακτική σωματική άσκηση απομακρύνει την άνοια

29 Νοεμβρίου 2019, 08:15

images

Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης θωρακίζει τον οργανισμό μας κατά της άνοιας. Αυτό υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Η άσκηση που βελτιώνει τη φυσική κατάσταση "είναι μία από τις καλύτερες πρακτικές πρόληψης της άνοιας», επισημαίνει η Δρ η Atefe Tari από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας (NTNU) και επικεφαλής της μελέτης.

Όπως λέει η  Δρ Tari, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που σχετίζεται το γυμνασμένο σώμα με τον μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας. Είναι όμως η πρώτη στην οποία μετρήθηκε το επίπεδο φυσικής κατάστασης των συμμετεχόντων δύο φορές με απόσταση 10 ετών. Και οι ερευνητές κατάφεραν να αξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι αλλαγές στην φυσική κατάσταση μέσα στα χρόνια σχετίζονται με τον κίνδυνο άνοιας.

«Αν η καρδιοαναπνευστική δυνατότητα αλλάξει από κακή σε καλή, ο κίνδυνος άνοιας μειώνεται στο μισό, ενώ μειώνεται και ο κίνδυνος θανάτου από ή με άνοια. Στη μελέτη μας, κάθε αύξηση κατά 1 MET (μονάδα μέτρησης του βαθμού δαπάνης ενέργειας σε σχέση με το βάρος του σώματος) σχετίστηκε με 16% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας και 10% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου λόγω άνοιας. Πρόκειται για μια βελτίωση εφικτή για τους περισσότερους ανθρώπους», αναφέρει η Δρ. Tari.

Μεταξύ των ετών 1984 και 1986 παραπάνω από 75.000 Νορβηγοί συμμετείχαν στο πρώτο μέρος της Έρευνας HUNT, εκ των οποίων οι 33.000 έλαβαν μέρος και στο δεύτερο μέρος 11 χρόνια αργότερα. Οι ερευνητές υπολόγισαν την καρδιοαναπνευστική κατάσταση με ένα επιστημονικό "εργαλείο" που ονομάζεται Fitness Calculator, στην οποία, όσοι λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία, θεωρείται ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, κολπικής μαρμαρυγής, κατάθλιψης και μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.

Η νέα μελέτη, πάντως, συνδέει τα αποτελέσματα από το Fitness Calculaton με τον κίνδυνο άνοιας και θανάτου λόγω άνοιας σε βάθος πολλών ετών, ως και 30. Όταν αναλύθηκαν 320 πάσχοντες από άνοια που είχαν συμμετάσχει σε άλλη έρευνα μεταξύ των ετών 1995 και 2011,φάνηκε ότι η κακή φυσική κατάσταση ήταν συχνότερη σε αυτά τα άτομα..

Ο κίνδυνος εκδήλωσης άνοιας ήταν 40% μικρότερος για εκείνους που βρίσκονταν στο 80% της καλής φυσικής κατάστασης και 48% μικρότερος αν κάποιος είχε μεταβάλει τα επίπεδα φυσικής κατάστασης από κακά σε καλά στο διάστημα που μεσολάβησε των δύο ερευνών. 

Σχετικά Άρθρα