ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πρόληψη των καρδιακών παθήσεων απαιτεί αερόβια άσκηση

08 Δεκεμβρίου 2021, 09:00

images

Παιδιά και ενήλικες είναι σημαντικό να έχουν στην καθημερινότητά τους κάποιου είδους άσκηση για να αποφύγουν μελλοντικά προβλήματα στο καρδιαγγειακό τους σύστημα.

Ειδικά η αερόβια άσκηση (περπάτημα, κολύμβηση, ποδήλατο, τρέξιμο), επιδρά με πολλούς τρόπους στην αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Παρεμβαίνοντας στο μεταβολισμό, η άσκηση μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ μειώνοντας την κακή (LDL) και αυξάνοντας την καλή χοληστερίνη (HDL). Παράλληλα, ευνοεί τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και μειώνει την καρδιακή συχνότητα.

Για να υπάρξουν όμως αυτά τα οφέλη, η άσκηση πρέπει να είναι συχνή και με διάρκεια. Ικανοποιητική θεωρείται μια άσκηση αν συνολικά διαρκεί 3 ώρες την εβδομάδα. Όσον αφορά την ένταση της άσκησης, εξαρτάται από την ηλικία, το σωματικό βάρος και τη φυσική κατάσταση του καθενός. 

Ένας ενδεικτικός μέγιστος ρυθμός άσκησης είναι αυτός στον οποίο οι σφύξεις δεν υπερβαίνουν τον αριθμό που υπολογίζεται από τον τύπο: 220- την ηλικία Χ 0,7. Παράδειγμα για έναν άνθρωπο ηλικίας 50 ετών ισχύει: 220- 50= 170 Χ 0,7 = 119. Αυτό το 119 είναι το μέγιστο που πρέπει να φτάνουν οι σφύξεις (καρδιακοί παλμοί) κατά την άσκηση, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο καρδιαγγειακό όφελος.

Σχετικά Άρθρα