ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κολύμβηση σε κρύο νερό βελτιώνει την υγεία

10 Οκτωβρίου 2022, 10:00

images

Μία ανασκόπηση 104 μελετών, από ερευνητές από το UiT The Arctic University of Norway και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόρειας Νορβηγίας, υποστηρίζει ότι η κολύμβηση στο κρύο νερό και οι θεραπείες που βασίζονται σε αυτές, προσφέρουν σημαντικά οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία.

Ο Δρ James Mercer, PhD, ειδικός Θερμικής Φυσιολογίας από το UiT The Arctic University of Norway που ηγήθηκε της έρευνας, υποστηρίζει ότι πολλές μικρές μελέτες με την πάροδο των ετών έχουν υπονοήσει τα οφέλη της κολύμβησης σε κρύο νερό. Αλλά η νέα ανασκόπηση, είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες αξιολογήσεις των πλεονεκτημάτων της κολύμβησης στο κρύο νερό, του μπάνιου, του ντους και των θεραπειών που βασίζονται στην έκθεση του σώματος σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Για την ανασκόπηση, η ομάδα του Mercer διεξήγαγε μια λεπτομερή αναζήτηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας για το θέμα.

Τα σημαντικότερα ευρήματά τους ήταν τα εξής:

Ορισμένες μελέτες έδειξαν ακλόνητα στοιχεία ότι όσοι κολυμπούν σε κρύα νερά συχνά, βιώνουν σημαντικές βελτιώσεις στη συνολική καρδιαγγειακή υγεία.

Η κολύμβηση σε κρύο νερό προκαλεί μια «απόκριση σοκ» που καταπονεί το καρδιαγγειακό σύστημα και ανεβάζει τον καρδιακό ρυθμό - ένας κύριος στόχος της υψηλής έντασης άσκησης για την καρδιά.

Τα παγωμένα λουτρά και άλλες υδροθεραπείες μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να βοηθήσουν στη θεραπεία της αυτοάνοσης φλεγμονής, να ανακουφίσουν τον πόνο και να επιταχύνουν την ανάρρωση από αθλητικούς τραυματισμούς.

Η κολύμβηση στο κρύο νερό, ενισχύει τις αποθήκες του σώματος του λεγόμενου «καφέ λιπώδους ιστού» (BAT), ενός τύπου «καλού» σωματικού λίπους που ενεργοποιείται από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Το BAT καίει θερμίδες για να διατηρήσει τη θερμότητα του σώματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, σε αντίθεση με το «κακό» λευκό λίπος που αποθηκεύει ενέργεια και αυξάνει τους κινδύνους παχυσαρκίας.

Η έκθεση σε κρύο νερό ή αέρα ενισχύει την παραγωγή αδιπονεκτίνης από το BAT, μιας πρωτεΐνης που βοηθά στην προστασία από την αντίσταση στην ινσουλίνη , το διαβήτη και άλλες ασθένειες.

Η κολύμβηση σε κρύο νερό, αυξάνει σημαντικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει τις συγκεντρώσεις της. Αυτό ισχύει, τόσο για άπειρους, όσο και για έμπειρους κολυμβητές.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι συμμετέχοντες στις 104 μελέτες διέφεραν ευρέως. Κυμαίνονταν από κορυφαίους κολυμβητές και τακτικούς χειμερινούς λουόμενους, μέχρι εκείνους που δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία χειμερινής κολύμβησης ή χρησιμοποιούσαν την κολύμβηση σε κρύο νερό ως θεραπεία μετά την άσκηση.

Ο Mercer καταλήγει στο ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα,, «αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου, και αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι χωρίς αμφιβολία, είναι ότι σε ορισμένους τομείς... πράγματι, μπορεί να υπάρχουν κάποια πιθανά θετικά αποτελέσματα". Συνέστησε επίσης να αποφεύγουν οι καρδιοπαθείς την έκθεση στο κρύο νερό και το κρύο γενικά.



Σχετικά Άρθρα