ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

H καλύτερη ώρα για άσκηση που ωφελεί τη γυναικεία καρδιά

24 Νοεμβρίου 2022, 09:00

images

Θα μπορούσε μία πρωινή προπόνηση να προσφέρει περισσότερα οφέλη από μια βραδινή επίσκεψη στο γυμναστήριο;  Νέα έρευνα δείχνει ότι για τις γυναίκες από τα 40 και πάνω, η απάντηση φαίνεται να είναι θετική.

Ειδικότερα, η έρευνα της Gali Albalak, υποψήφιας διδάκτορα στο τμήμα Εσωτερικής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Λέιντεν στο Ολλανδία επικεντρώθηκε στις λεπτομέρειες του 24ωρου κύκλου εγρήγορσης-ύπνου - αυτό που οι επιστήμονες αναφέρουν ως κιρκάδιο ρυθμό. Η ίδια θέλησε να μάθει εάν θα μπορούσε να υπάρχει «πιθανό πρόσθετο όφελος για την υγεία στη σωματική δραστηριότητα» με βάση το πότε οι άνθρωποι επιλέγουν να ασκηθούν.

Για να το ανακαλύψουν, αυτή και οι συνάδελφοί της στράφηκαν σε δεδομένα που είχε συλλέξει προηγουμένως η UK Biobank, τα οποία παρακολουθούσαν τα πρότυπα σωματικής δραστηριότητας και την κατάσταση της υγείας της καρδιάς σε σχεδόν 87.000 άνδρες και γυναίκες.

Οι συμμετέχοντες κυμαίνονταν σε ηλικία από 42 έως 78 ετών και σχεδόν το 60% ήταν γυναίκες. Όλοι ήταν υγιείς και είχαν εξοπλιστεί με έναν ιχνηλάτη δραστηριότητας που παρακολουθούσε τα μοτίβα άσκησης κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας.

Η καρδιακή τους κατάσταση παρακολουθούταν κατά μέσο όρο για έξι χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περίπου 2.900 συμμετέχοντες ανέπτυξαν καρδιακή νόσο, ενώ περίπου 800 έπαθαν εγκεφαλικό.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που ήταν πιο δραστήριες αργότερα μέσα στην ημέρα, όσες ήταν πιο δραστήριες ,είτε νωρίς, είτε αργά το πρωί, βρέθηκε ότι είχαν 22% έως 24% χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Επιπλέον, όσες ασκούνταν ως επί το πλείστον αργά το πρωί, είδαν τον σχετικό κίνδυνο για εγκεφαλικό να μειώνεται κατά 35%.

Ωστόσο, το αυξημένο όφελος της πρωινής άσκησης δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες.

«Δεν βρήκαμε καμία σαφή θεωρία που θα μπορούσε να εξηγήσει αυτό το εύρημα», σημείωσε η Albalak, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα επ' αυτού.

Τόνισε επίσης ότι τα συμπεράσματα της ομάδας της, βασίστηκαν περισσότερο σε μια ανάλυση παρατήρησης των ρουτινών άσκησης, παρά σε ελεγχόμενες δοκιμές του χρόνου άσκησης. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ οι αποφάσεις σχετικά με το χρόνο άσκησης φαίνεται να επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς, είναι πρόωρο να συμπεράνουμε ότι προκαλεί αύξηση ή πτώση του καρδιακού κινδύνου.

Η Albalak τόνισε επίσης ότι η ίδια και η ομάδα της «γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχουν κοινωνικά ζητήματα που εμποδίζουν μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων να είναι σωματικά δραστήρια το πρωί».

Ωστόσο, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι «αν έχετε την ευκαιρία να είστε δραστήριοι το πρωί - για παράδειγμα την ημέρα της άδειάς σας ή αλλάζοντας την καθημερινή σας μετακίνηση - δεν θα ήταν κακό να προσπαθήσετε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με κάποια δραστηριότητα».


Σχετικά Άρθρα