ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ήπια, συχνή άσκηση βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας στο ήπαρ

16 Φεβρουαρίου 2023, 16:00

images

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν νέο τρόπο για τη μείωση του λίπους στο ήπαρ που επηρεάζει σχεδόν το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο American Journal of Gastroenterology.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος ή «λιπώδες ήπαρ» (NAFLD) είναι νόσος που οφείλεται σε εναπόθεση λίπους στο ήπαρ. Oι ασθενείς που παρουσιάζουν τη νόσο αυτή, κινδυνεύουν από κίρρωση ήπατος και από καρκίνο.

Ωστόσο, όπως δείχνει η νέα μελέτη, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει πολύ!

Ακόμα κι αν το άτομο δεν κάνει σωστή δίαιτα, η άσκηση επί 150 λεπτά εβδομαδιαίως, μειώνει σημαντικά το λίπος στο ήπαρ μέχρι και κατά 30%, γεγονός που απομακρύνει την πιθανότητα ανάπτυξης κίρρωσης και καρκίνου στο όργανο αυτό.

Σύμφωνα με τον Δρ Jonathan Stine, ηπατολόγο και επίκουρο καθηγητή στο Ιατρικό Κέντρο Milton S. Hershey του Πανεπιστημίου Penn, οι ερευνητές θεώρησαν ότι η μείωση ηπατικού λίπους της τάξης του 30%, θεωρείται επαρκής βελτίωση. Στη συνέχεια εξέτασαν τα δεδομένα από 14 τυχαιοποιημένες μελέτες σε σύνολο 551 ατόμων με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Όπως διαπίστωσαν, με την άσκηση υπήρχαν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να επιτευχθεί η μείωση του 30% στο ηπατικό λίπος, σε σύγκριση με την τυπική φροντίδα των ασθενών.

Τα ευρήματα αυτά, ενισχύουν τη γνώση ότι η απώλεια βάρους μπορεί να έχει πολλά οφέλη στην υγεία, ενώ θα μπορούσε ακόμα και να συνταγογραφείται με στόχο τη συνολική βελτίωση της υγείας.

Ο Δρ Stine συστήνει ένα γοργό περπάτημα ή μια βόλτα με το ποδήλατο επί 150 λεπτά την εβδομάδα. Με μία τέτοια ήπιας μορφής άσκηση, τα πρώτα αποτελέσματα στη μείωση του λίπους στο ήπαρ, αναμένεται να φανούν μετά τον πρώτο μήνα, σύμφωνα με τον ειδικό.



Σχετικά Άρθρα