ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης συνδέεται με 35% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου προστάτη

05 Φεβρουαρίου 2024, 09:00

images

Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει την τακτική άσκηση με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι η καλύτερη φυσική κατάσταση, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη ειδικότερα, μια διάγνωση που λαμβάνουν περίπου 113 στους 100.000 άνδρες κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, έδειξε ότι οι άνδρες των οποίων η καρδιοαναπνευστική ικανότητα βελτιώθηκε κατά 3% ή περισσότερο ετησίως σε διάστημα 5 ετών, κατά μέσο όρο, είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη, από τους άνδρες των οποίων η καρδιοαναπνευστική ικανότητα μειώθηκε κατά 3% ετησίως. Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από τα επίπεδα φυσικής κατάστασης των ανδρών στην αρχή της δοκιμής.

Όπως μεταδίδει το NBC News, για τη μελέτη, ερευνητές από τη Σουηδική Σχολή Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας, ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 57.000 άνδρες στη Σουηδία που είχαν εγγραφεί σε μια βάση δεδομένων υγείας ήδη από το 1982. Οι άνδρες έκαναν τουλάχιστον 2 τεστ φυσικής κατάστασης, που περιελάμβαναν πετάλι σε ποδήλατο γυμναστικής και υπολογισμό του όγκου του οξυγόνου που χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης με βάση τον καρδιακό τους ρυθμό. Η υψηλότερη ένταση, υποδηλώνει υψηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Οι δοκιμές έγιναν γενικά με διαφορά ετών, αν και το ακριβές διάστημα διέφερε ανάλογα με τον συμμετέχοντα. Οι ερευνητές στη συνέχεια ανέλυσαν εάν οι άνδρες είχαν αναπτύξει καρκίνο του προστάτη μετά από κατά μέσο όρο 7 χρόνια που είχαν περάσει από τα τελευταία τεστ φυσικής κατάστασης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, βελτιώνοντας την καρδιοαναπνευστική τους φυσική κατάσταση, μέσω δραστηριοτήτων που ανεβάζουν τους καρδιακούς παλμούς τους, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης, Kate Bolam, ερευνήτρια στη Σουηδική Σχολή Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας.

Σημειώνεται ότι οι ερευνητές δεν βρήκαν συσχέτιση μεταξύ των αλλαγών στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα και του κινδύνου θανάτου από καρκίνο του προστάτη. Μπορεί απλώς να υπήρξαν πολύ λίγοι θάνατοι στην ομάδα μελέτης για να θεωρηθεί ως συσχέτιση, κατέληξαν.

Σχετικά Άρθρα