ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση αφαιρεί χρόνια ζωής

02 September 2021, 09:00

images

Έρευνες έδειξαν ότι η καύση άνθρακα είναι η κύρια αιτία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που πλήττει σοβαρότερα την πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, την Ινδία, όπου οι άνθρωποι πεθαίνουν κατά μέσο όρο έξι χρόνια νωρίτερα.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η μεγαλύτερη εξωτερική απειλή για την ανθρώπινη υγεία στον πλανήτη και αυτό δεν αναγνωρίζεται ευρέως ή δεν αναγνωρίζεται με τη δύναμη και το σθένος που θα περίμενε κανείς», δήλωσε ο καθηγητής Μάικλ Γκρίνστοουν από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Ο Γκρίνστοουν και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν τον δείκτη ποιότητας ζωής του αέρα (AQLI), που μετατρέπει τον αντίκτυπο που έχουν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο προσδόκιμο ζωής. Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι η Ινδία έχει πληγεί περισσότερο. Ο μέσος πολίτης του κόσμου χάνει 2,2 χρόνια ζωής.

Η Κίνα έχει μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση τα τελευταία επτά χρόνια, αλλά ο μολυσμένος αέρας εξακολουθεί να κόβει 2,6 χρόνια από το ζωή των πολιτών της. Με βάση τα πορίσματα της έρευνας, ο μέσος πολίτης του κόσμου χάνει 2,2 χρόνια από τη ζωή του με τα σημερινά επίπεδα ρύπανσης.

«Αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά, αυτό μεταφράζεται συνολικά σε 17 δισεκατομμύρια χαμένα χρόνια ζωής», επισημαίνει ο Δρ Γκρινστόουν. Και τονίζει ότι ένας άνθρωπος που ζει μέσα σε αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση όχι μόνο χάνει χρόνια ζωής αλλά χάνει και χρόνια ποιοτικής διαβίωσης με περπάτημα και εκδηλώσεις έξω από το σπίτι του. Διότι πως να είναι κάποιος fit κλεισμένος στο σπίτι σε μια πόλη γεμάτη καυσαέριο; 

Σχετικά Άρθρα