ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

06 Μαρτίου 2022, 08:00

images

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που περπατούν περισσότερο έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη, σε σύγκριση με τις γυναίκες που κάνουν πιο καθιστική ζωή. Παράλληλα, έρευνα στο περιοδικό Metabolites αναφέρει ότι οι άνδρες που είναι πιο δραστήριοι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τους άνδρες που είναι πιο αδρανείς.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε 4.838 ηλικιωμένες γυναίκες (διάμεση ηλικία 78,9) χωρίς διαβήτη, οι οποίες παρακολουθήθηκαν για έως και 6,9 χρόνια. Τα βήματά τους μετρούνταν από ειδικές συσκευές για να ληφθεί υπόψη ο αριθμός και η έντασή τους (χαμηλή, μέτρια, υψηλή).

«Αυτή η μελέτη έδειξε ότι τα περισσότερα βήματα την ημέρα συσχετίστηκαν  με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη σε ηλικιωμένους», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Alexis C. Garduno, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Για τις μεγαλύτερες γυναίκες, κάθε αύξηση 2.000 βημάτων/ημέρα συσχετίστηκε με 12% χαμηλότερο ποσοστό κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

«Για τον διαβήτη στους ηλικιωμένους, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι τα βήματα μέτριας έως έντονης έντασης συσχετίστηκαν πιο έντονα με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη από τα βήματα χαμηλής έντασης», προσθέτει ο John Bellettiere, PhD, επίκουρος καθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο UC San Diego και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Ο Δρ Bellettiere προσθέτει ότι, με την ίδια ομάδα ηλικιωμένων γυναικών, οι επιστήμονες μελέτησαν τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την κινητική αναπηρία και τη θνησιμότητα.

«Για καθένα από αυτά τα αποτελέσματα, η δραστηριότητα χαμηλής έντασης ήταν σημαντική για την πρόληψη, ενώ σε κάθε περίπτωση, η δραστηριότητα μέτριας έως έντονης έντασης ήταν πάντα καλύτερη», λέει ο Δρ Bellettiere.

Μελέτες δείχνουν, επίσης, ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη, μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2. Η ευαισθησία στην ινσουλίνη και η ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα βελτιώνονται επίσης μέσω της σωματικής δραστηριότητας

Συνεπώς, εκτός από ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, η σωματική δραστηριότητα είναι ένας σημαντικός τρόπος για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Η άσκηση βοηθά στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και βοηθά στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ακόμη και μικρότερες ποσότητες άσκησης είναι ευεργετικές, επομένως δεν χρειάζεται να περνάτε ώρες στο γυμναστήριο κάθε μέρα για να αποκομίσετε τα οφέλη της κίνησης. 

Επιλέξτε την άσκηση που σάς αρέσει και κάντε την μέρος του τρόπου ζωής σας. Απλώς φροντίστε να μιλήσετε πρώτα με ένα γιατρό για να καθορίσετε ποιοι τύποι δραστηριότητας είναι καλύτεροι για εσάς.


Σχετικά Άρθρα