ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η άσκηση ακόμη και στα 70, μπορεί να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς

21 Φεβρουαρίου 2022, 10:00

images

Νέα μελέτη που διεξήχθη σε περίπου 3.000 Ιταλούς άνω των 65 ετών, έδειξε ότι η τακτική άσκηση συνδέεται με 52% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου στους άνδρες. Φυσικά, επωφελήθηκαν και οι γυναίκες αλλά σε μικρότερο ποσοστό. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο διαδικτυακό περιοδικό Heart.

Το μεγαλύτερο όφελος φαινόταν να εμφανίζεται στην ηλικία των 70 ετών. Ο κίνδυνος ήταν ελαφρώς χαμηλότερος στα 75 και όχι χαμηλότερος στις αρχές της δεκαετίας των 80 ετών, διαπίστωσε η μελέτη. «Η καθημερινή σωματική άσκηση έχει μεγάλη σημασία ακόμη και στα τέλη της ζωής, αλλά ταυτόχρονα, όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει κανείς, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Claudio Barbiellini Amidei, από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβα της Ιταλίας.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η άσκηση από μόνη της προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις, μόνο ότι φαίνεται να υπάρχει σύνδεση.

Για τη μελέτη, η ομάδα του Amidei συνέλεξε δεδομένα από σχεδόν 3.100 Ιταλούς ηλικιωμένους που συμμετείχαν σε μια μελέτη στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ξεκίνησε το 1995 και το 1997 και η παρακολούθηση έγινε τέσσερα και επτά χρόνια αργότερα. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα επίπεδα φυσικής τους δραστηριότητας σε κάθε αξιολόγηση.

Η μέτρια σωματική δραστηριότητα περιελάμβανε περπάτημα, μπόουλινγκ και ψάρεμα. Η έντονη σωματική δραστηριότητα περιελάμβανε κηπουρική, γυμναστήριο, ποδηλασία, χορό και κολύμπι. Όσοι ασκούνταν 20 ή περισσότερα λεπτά την ημέρα θεωρήθηκαν ως δραστήριοι και όσοι έκαναν λιγότερα ανενεργοί.

Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης πληροφορίες σχετικά με το εισόδημα, την εκπαίδευση, το κάπνισμα και το ποτό. Παρακολούθησαν την υγεία όλων των συμμετεχόντων μέσω νοσοκομειακών αρχείων και πιστοποιητικών θανάτου μέχρι το τέλος του 2018.

Συνολικά, πλήρη στοιχεία ήταν διαθέσιμα για περισσότερους από 2.700 συμμετέχοντες, εκ των οποίων το 60% ήταν γυναίκες. Σε όλη τη διάρκεια της μελέτης, περισσότεροι από 1.000 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με καρδιακή νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό.

Η αύξηση των επιπέδων άσκησης και η διατήρηση ενός ενεργού τρόπου ζωής συνδέονται με χαμηλότερους κινδύνους καρδιακών παθήσεων και θανάτου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε για τη στεφανιαία νόσο και την καρδιακή ανεπάρκεια στα τέλη της τρίτης ηλικίας. Δεν παρατηρήθηκε σημαντική σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο Δρ Gregg Fonarow, διευθυντής του Κέντρου Καρδιομυοπάθειας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, εξέτασε τα ευρήματα και σημειώνει:

«Η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικού και πρόωρου καρδιαγγειακού θανάτου. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα σχετικά οφέλη φαίνονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες».

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να βελτιώσει τη λειτουργία, προσέθεσε. «Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι σε κάθε ηλικία, δεν είναι πολύ αργά για να αντληθούν οφέλη για την υγεία από τη σωματική δραστηριότητα».



Σχετικά Άρθρα