ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η απώλεια λίπους έχει τα μυστικά της

29 Μαρτίου 2021, 10:00

images

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ομάδα διατροφολόγων, οι γυναίκες που είναι υγιείς και διατηρούνται σε φόρμα τείνουν να καίνε περισσότερο λίπος όταν γυμνάζονται σε σύγκριση με τους άντρες.

Η έρευνα περιελάμβανε δύο νέες μελέτες από ακαδημαϊκούς από το Κέντρο Διατροφής, Άσκησης και Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου του Μπαθ στη Μεγάλη Βρετανία. Αναλύθηκαν όλοι εκείνοι οι παράγοντες που επηρέασαν την ικανότητα των ατόμων να καίνε σωματικό λίπος όταν έπαιρναν μέρος σε αθλήματα αντοχής όπως για παράδειγμα η ποδηλασία, το τρίαθλο, η κολύμβηση και το τρέξιμο.

Προηγούμενες μελέτες από την ίδια ομάδα ερευνητών απέδειξε ότι στους αθλητές που παίρνουν μέρος σε αθλήματα αντοχής, κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα αποθέματα υδατανθράκων του σώματος τους υποχωρούν γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι η αξιοποίηση των αποθεμάτων λίπους γίνεται απαραίτητη για την απόδοσή τους.

Η πρώτη μελέτη δημοσιεύτηκε στο International Journal of Sport Nutrition and Exercise Medicine και εξέτασε 73 υγιείς ενήλικες ηλικίας 19-63 (41 άντρες και 32 γυναίκες). Διερευνήθηκε ο τρόπος ζωής τους και οι βιολογικοί παράγοντες που βελτιστοποίησαν την καύση του λίπους. Ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να λάβουν μέρος σε ένα τεστ άσκησης στην ποδηλασία μετρώντας τους βασικούς δείκτες. Τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι οι γυναίκες και συγκεκριμένα αυτές που είχαν καλύτερη φυσική κατάσταση και σε όλη την ηλικιακή κλίμακα, έκαψαν λίπος πιο αποτελεσματικά κατά την εκγύμναση σε σύγκριση με τους άντρες.

Η δεύτερη σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Experimental Physiology  οδήγησετην έρευνα σε μοριακό επίπεδο. Ο στόχος ήταν να διαπιστωθεί ποιοι μοριακοί παράγοντες στους μύες και τον λιπώδη ιστό καθορίζουν το πώς καίγεται το λίπος. Σε αυτό το πείραμα οι ερευνητές έλαβαν βιοψίες του λίπους και των μυών των συμμετεχόντων για να αναλύσουν πώς οι διαφορές στις πρωτεΐνες του λίπους και του μυϊκού ιστού μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά τους να κάψουν λίπος.

Ανακάλυψαν ότι οι πρωτεΐνες των μυών που διασπούν το αποθηκευμένο λίπος σε μικρότερα λιπαρά οξέα και οι πρωτεΐνες υπεύθυνες για τη μεταφορά αυτών των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια των μυών (το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας των κυττάρων) συσχετίζονται με την μεγαλύτερη ικανότητα καύσης του λίπους. Όμως, οι μοριακοί αυτοί παράγοντες που διερευνήθηκαν δεν κατάφεραν να εξηγήσουν γιατί οι γυναίκες έκαψαν περισσότερο λίπος σε σύγκριση με τους άντρες.

Υπάρχει ακόμα μια διαφορά μεταξύ της καύσης του λίπους και της απώλειας βάρους που τονίζουν οι ερευνητές. Η ικανότητα καύσης του λίπους φαίνεται ότι μας διαφυλάσσει από κάποια μελλοντική αύξηση βάρους, όμως η ικανότητα του σώματος να κάψει λίπος δε θα πρέπει να συγχέεται με την ικανότητα να χάσουμε βάρος. Η απώλεια βάρους συνεπάγεται με τη μείωση των θερμίδων που καταναλώνουμε και είναι μια αλλαγή στην ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε και που μεταφράζεται σε ενέργεια.

Σχετικά Άρθρα