ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γυμναστική και καλή διατροφή μας χαρίζουν περισσότερα χρόνια ζωής

10 Ιανουαρίου 2020, 10:00

images

Έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 100.000 άτομα και η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal, επιβεβαιώνουν αυτό που λέγεται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια. Ο υγιεινός τρόπος ζωής χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής!

Οι ερευνητές μελέτησαν το αποτέλεσμα ενός πιο υγιούς τρόπου ζωής σε πέντε παράγοντες κινδύνου: κάπνισμα, σωματικό βάρος, σωματική άσκηση, κατανάλωση αλκοόλ και διατροφή.

Αυτό που αποδείχτηκε είναι ότι τα  άτομα ηλικίας 50 ετών, που δεν κάπνιζαν, είχαν δείκτη μάζας σώματος κάτω από 25, έκαναν μέτρια άσκηση, έπιναν λίγο και τρέφονταν υγιεινά, είχαν 34,4 χρόνια υγιούς ζωής. Κι αυτό σημαίνει ότι δεν παρουσίασαν καρκίνο, καρδιαγγειακά και διαβήτη. Αντίθετα, όσοι δεν ακολουθούσαν υγιεινό τρόπο ζωής είχαν μόλις 23,7 χρόνια υγιούς ζωής!

Αν και οι τροποποιήσιμοι παράγοντες διαβίωσης, όπως το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα, η κατανάλωση αλκοόλ, το σωματικό βάρος και η διατροφή, συνδέονται με τις αλλαγές στο προσδόκιμο ζωής και τη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων νόσων, έχει γίνει ελάχιστη έρευνα για το πώς ακριβώς επηρεάζουν τον οργανισμό μας. 

Η έρευνα αυτή όμως έδειξε ότι η προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής θα συμβάλει στη μείωση των επιβαρύνσεων για την υγειονομική περίθαλψη, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών και αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής χωρίς ασθένεια, λένε οι ερευνητές. 

Και καλούν τις αρχές να αναλάβουν πολιτικές για τη βελτίωση της διατροφής και του φυσικού περιβάλλοντος, που συμβάλλουν στην υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής, καθώς και σε σχετικές πολιτικές και κανονισμούς (π.χ. απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους ή περιορισμούς κατά των λιπαρών).


Σχετικά Άρθρα