ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εγκυμοσύνη και φυσική δραστηριότητα

29 Οκτωβρίου 2019, 08:00

images

Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια, ούτε η έγκυος γυναίκα είναι ένας άνθρωπος που νοσεί από κάτι.

Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού την οποία περνούν τα περισσότερα πλάσματα του πλανήτη χωρίς να τροποποιούν τις δραστηριότητές τους.

Επειδή όμως ο άνθρωπος έχει αναπτύξει επιστημοσύνη και γνώση γύρω από την ζωή, και επειδή περιβάλει με συναίσθημα όλες τις εκφάνσεις της ζωής του, συνηθίζεται σε εμάς, η έγκυος γυναίκα να αντιμετωπίζεται ως ένα πλάσμα ευαίσθητο που πρέπει να μην κουράζεται, να περιορίσει τις δραστηριότητές της, και να φροντίζει μόνο την ευζωία της ώστε να φέρει εις πέρας την εγκυμοσύνη.

Οι προ-γιαγιάδες μας όμως, όπως και οι σημερινές γυναίκες σε πολλές χώρες του Τρίτου κόσμου, συνεχίζουν να εργάζονται στα χωράφια, να φροντίζουν τις ανάγκες των μεγαλύτερων παιδιών τους, να σκύβουν, να σηκώνουν βάρη και γενικά να κάνουν όταν είναι έγκυες, ό,τι έκαναν και πριν χωρίς αυτό να κάνει κακό στο έμβρυο που κυοφορούν…

Οι γυναικολόγοι συμφωνούν ότι εφόσον η γυναίκα είναι υγιής και η εγκυμοσύνη χωρίς πρόβλημα και όχι επαπειλούμενη, δεν τίθεται ζήτημα ιδιαίτερης προσοχής.

Η γυναίκα μπορεί να συνεχίσει την εργασία της, τις βόλτες της, την γυμναστική της εφόσον έκανε και πριν και δεν είναι με κάποιο τρόπο επικίνδυνη ή βίαιη (πολεμικές τέχνες, άρση βαρών κλπ), τις οικιακές εργασίες, ακόμα και τα ταξίδια της μέχρι να μπει στο τρίτο τρίμηνο.

Έτσι:

-Αν η γυναίκα είναι υγιής, δεν είχε στο παρελθόν πολλές αποβολές ή δυσκολία στο να μείνει έγκυος, δεν έχει αποκόλληση πλακούντα, ούτε πολύδυμη κύηση, μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές της όπως πριν μείνει έγκυος, δείχνοντας απλά λίγο περισσότερη προσοχή στο να μην έχει ατυχήματα απροσεξίας και βιασύνης.

-Αν η γυναίκα έχει μια «πολύτιμη» η επαπειλούμενη εγκυμοσύνη, δηλαδή αν –για παράδειγμα- είναι μία 43χρονη έγκυος στο πρώτο της παιδί μετά από εξωσωματική, καλό είναι να αποφύγει στο πρώτο 3μηνο τα ταξίδια με αυτοκίνητο, την έντονη άσκηση, τα βάρη, τις εντάσεις και την κόπωση. Μπορεί όμως, αν ο θεράπων γιατρός της συμφωνεί, να περπατάει, να εργάζεται σε γραφείο, να κάνει τις οικιακές της εργασίες εφόσον δεν σηκώνει βάρη, ακόμα και να ασκείται εφόσον το έκανε και πριν, αλλά παίρνοντας πάντα ειδικές συμβουλές για ό,τι κάνει από τον γιατρό της…

-Αν πάλι μια γυναίκα είναι αθλήτρια ή επί σειρά ετών αθλούμενη και έμεινε έγκυος χωρίς πρόβλημα, μπορεί κατά περίπτωση να συνεχίσει τις προπονήσεις της. Το σώμα σε αυτήν την περίπτωση είναι προετοιμασμένο για την ένταση της άσκησης. Αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις, την τελευταία λέξη και ευθύνη έχει ο γυναικολόγος που παρακολουθεί την γυναίκα και γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της εγκυμοσύνης της.

ΠΗΓΗ: American Gynecological & Obstetrical Society

Σχετικά Άρθρα