ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εγκέφαλος: Όσο τον "γυμνάζουμε", τόσο διατηρείται ακμαίος

30 Ιουνίου 2020, 16:00

images

Σύμφωνα με μια μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Georgetown που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Aging, Neuropsychology and Cognition, όσο πιο υψηλή μόρφωση έχει ένα άτομο, τόσο πιο λίγες πιθανότητες έχει να αναπτύξει άνοια καθώς μεγαλώνει. Αυτό μάλιστα ισχύει πιο συχνά στις γυναίκες. 

Όπως φάνηκε, τα παιδιά –κυρίως τα κορίτσια- που πηγαίνουν στο σχολείο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα έχουν πιο γερή μνήμη σε μεγάλη ηλικία. Η μελέτη εξέτασε τη μνήμη 704 ενηλίκων (ηλικίας 58-98 ετών), και ειδικά την ικανότητα να θυμούνται περιστατικά και λέξεις.

Οι συμμετέχοντες είδαν ζωγραφιές αντικειμένων και αρκετά λεπτά αργότερα εξετάστηκαν για τη μνήμη τους σε αυτά τα αντικείμενα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ικανότητα μνήμης γινόταν σταδιακά χειρότερη όσο περνούσαν τα χρόνια, ωστόσο, όσα περισσότερα ήταν τα χρόνια εκπαίδευσης νωρίς στη ζωή του ανθρώπου, τόσο εξισορροπούνταν αυτές τις απώλειες, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Συγκεκριμένα, στους άνδρες, τα οφέλη στη μνήμη που σχετίζονταν με κάθε χρόνο εκπαίδευσης ήταν δύο φορές μεγαλύτερα από τις απώλειες που παρουσιάζονταν κατά τη διάρκεια κάθε χρόνου γήρανσης, ενώ στις γυναίκες τα οφέλη ήταν πέντε φορές μεγαλύτερα!

«Από τη στιγμή που η εκμάθηση νέων πληροφοριών στη δηλωτική μνήμη είναι πιο εύκολη όταν σχετίζεται με γνώσεις που ήδη έχουμε, όσο περισσότερη είναι η γνώση από την εκπαίδευση, τόσο καλύτερες θα είναι λογικά και οι ικανότητες μνήμης χρόνια μετά», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jana Reifegerste, μέλος του επιστημονικού προσωπικού του Πανεπιστημίου του Potsdam στη Γερμανία.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κορίτσια έχουν συνήθως καλύτερη δηλωτική μνήμη από τα αγόρια, επομένως η εκπαίδευση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη οφέλη γνώσεων σε αυτά. Έτσι, η εκπαίδευση μπορεί να ωφελήσει συγκεκριμένα τις ικανότητες μνήμης των γυναικών, ακόμα και χρόνια αργότερα, σε μεγάλη ηλικία», σημειώνει ο ερευνητής και καθηγητής, Michael Ullman.


Σχετικά Άρθρα