ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δύο αθλήματα μάς βοηθούν να ζήσουμε περισσότερο

11 Ιουνίου 2021, 16:00

images

Δανοί και Σουηδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η καλύτερη αντιγήρανση γίνεται μέσω της εκγύμνασης με συγκεκριμένα αθλήματα, το ποδόσφαιρο και το χάντμπολ. 

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, αναζήτησε τις επιπτώσεις της συστηματικής και δια βίου άσκησης στα γήπεδα ποδοσφαίρου, συνδυάζοντας δύο από τα κεντρικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της γήρανσης, τα τελομερή και τα μιτοχόνδρια. Ανακάλυψαν ότι το ποδόσφαιρο και το χάντμπολ είχαν θετική επίδραση στο μήκος των τελομερών και στη μιτοχονδριακή λειτουργία στις γυναίκες. 

Η έρευνα αφορούσε 129 υγιείς και μη καπνίστριες γυναίκες που χωρίστηκαν σε τέσσερα γκρουπ: τις ελίτ ποδοσφαιρίστριες (18-30 ετών), τις γυναίκες που δεν έπαιζαν ποδόσφαιρο στην ομάδα ελέγχου στην ίδια ηλικιακή ομάδα, ηλικιωμένες παίχτριες χάντμπολ ( 60-80 ετών) και μια ομάδα ελέγχου που αποτελείτο από γυναίκες της ίδιας ηλικίας που δεν προπονούνταν στο χάντμπολ.

Οι γυναίκες που ήταν αθλήτριες για μια ζωή, τόσο του ποδοσφαίρου όσο και του χάντμπολ, παρουσίασαν σημαντική κυτταρική αντιγήρανση. Ειδικότερα, οι νεαρές ποδοσφαιρίστριες παρουσίασαν μεγαλύτερο μήκος τελομερών και υψηλότερο αριθμό αντιγραφής mtDNA σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έπαιζαν ποδόσφαιρο, ενώ οι ηλικιωμένες παίχτριες χάντμπολ έδειξαν υγιή μιτοχόνδρια σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που δεν ασχολιόταν συστηματικά με το χάντμπολ.

«Το DNA μας βρίσκεται σε δομές που ονομάζονται χρωμοσώματα. Με κάθε κυτταρική διαίρεση, τα άκρα των νημάτων του DNA, τα τελομερή, γίνονται όλο και μικρότερα. Αυτή η διαδικασία είναι που μας κάνει να γερνάμε» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Muhammad Asghar του τμήματος Ιατρικής του Karolinska Institutet καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «τα ομαδικά σπορ όπως το ποδόσφαιρο και το χάντμπολ βοηθούν τις γυναίκες να διατηρήσουν μακρύτερα τα τελομερή και υγιή τα μιτοχόνδρια των κυττάρων. Ενδεχομένως έτσι να αυξηθεί το εύρος της υγείας τους και, τελικά, η διάρκεια της ζωής τους, καθώς μικρότερα τελομερή και δυσλειτουργίες στα μιτοχόνδρια συνδέονται με μια σειρά από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία και τη θνησιμότητα».


Σχετικά Άρθρα