ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δεν χρειάζομαι την γυμναστική- Είμαι υγιής και αδύνατος

02 Δεκεμβρίου 2019, 14:10

images

Η άρνηση πολλών νέων, και λιγότερο νέων, ανθρώπων να γυμναστούν σε τακτική βάση με το επιχείρημα ότι δεν χρειάζονται γυμναστική, είναι μια πολύ συνηθισμένη αντίληψη ακόμα και σε χώρες της βόρειας Ευρώπης που το fitness έχει περάσει στην συλλογική κουλτούρα...

Οι ειδικοί γυμναστές και εργοφυσιολόγοι βέβαια γελούν όταν το ακούν αυτό καθώς οι επιστήμες τους διέπονται από την βασική αλήθεια ότι η άσκηση είναι απαραίτητη σε όλες τις ηλικίες και μάλιστα σε τακτική αν όχι καθημερινή βάση, για να διατηρηθεί κυρίως η καλή υγεία, και δευτερευόντως και η καλή εικόνα του σώματος! Ομοίως και οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων συστήνουν την συχνή άσκηση για να ελεγχθεί το βάρος, να μειωθούν τα λιπίδια και να ρυθμιστεί ο διαβήτης.

Όπως αναφέρουν από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η άσκηση στις μέρες μας αναδεικνύεται ο πιο σημαντικός παράγοντας υγείας και ευζωίας. Η θετική επίδρασή της είναι αδιαμφισβήτητη όχι μόνο στα συστήματα και τα όργανα του σώματος, αλλά επίσης στον ψυχισμό και στην πρόληψη νευρολογικών ασθενειών, όπως είναι η άνοια.

Έχει αποδειχτεί από εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες ότι τα άτομα που γυμνάζονται καθημερινά ή τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα έχουν καλύτερη ψυχολογική υγεία, δεν αναπτύσσουν κατάθλιψη ούτε αγχώδεις διαταραχές ενώ είναι πολλοί αυτοί που δηλώνουν ότι μισή ώρα γυμναστικής τους δίνει ευεξία και τους ηρεμεί.

Ομοίως, στα άτομα μέσης ηλικίας και τους ηλικιωμένους, η τακτική άσκηση κρατά μακριά την γεροντική άνοια ή και επιβραδύνει την εξέλιξή της όταν έχει ξεκινήσει.

Όταν λοιπόν ακούσουμε ξανά ένα άτομο νέο και ωραίο να λέει ότι δεν γυμνάζεται επειδή δεν το χρειάζεται, ας του ζητήσουμε να ανατρέψει στις μελέτες που εκπονούνται καθημερινά και αποδεικνύουν το αντίθετο. 

ΠΗΓΗ

Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα

Σχετικά Άρθρα