ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βρέθηκε υποκατάστατο της άσκησης για καλύτερη υγεία;

03 Μαρτίου 2020, 10:05

images

Από την αρχαιότητα είναι γνωστά τα οφέλη της άσκησης και η ανάγκη να διατηρούμε την κίνηση καθώς μεγαλώνουμε και το μυοσκελετικό μας σύστημα μπαίνει σε διαδικασία γήρανσης. Δεν είναι όμως λίγοι αυτοί που απεχθάνονται την καταπόνηση της γυμναστικής και περιμένουν με αγωνία τα νέα για μια μέθοδο πιο... ξεκούραστη!

Από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Michigan έχουν παρατηρήσει ότι η πρωτεΐνη sestrin μπορεί να "μιμηθεί" πολλά από τα οφέλη της άσκησης στο μυικό μας σύστημα. Αυτό υποστηρίζει ο Δρ Myungjin Kim, Ph.D., που είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Department of Molecular & Integrative Physiology του πανεπιστημίου αυτού. 

Ο καθηγητής πειραματίζεται σε ένας είδος μύγας που καθώς έχει μικρό κύκλο ζωής, είναι εύκολο να δώσει αποτελέσματα στα πειράματα. Ο Δρ Kim, σε συνεργασία με τον Δρ Robert Wessells, Ph.D. από το Alyson Sujkowski of Wayne State University in Detroit κατάφεραν να συσχετίσουν την φυσική κατάσταση και το προσδόκιμο ζωής της μύγας με την "άσκηση" αυτών στις οποίες επέτρεπαν να πετούν συνεχώς, και την χορήγηση πρωτεΐνης σε άλλη ομάδα που κράταγαν ακίνητες.

Οι μύγες που είχαν μεγάλη συγκέντρωση της πρωτεΐνης  αυτής μάλιστα δεν είχαν καν ανάγκη την άσκηση για να αποκτήσουν αντοχή στο πέταγμα. Φάνηκε μάλιστα ξεκάθαρα στα πειράματα ότι η πρωτεΐνη από μόνη της, βοήθαγε τα πειραματόζωα να έχουν καλύτερη αναπνευστική λειτουργία, αντοχή και δύναμη.

Και σε παράλληλη, συμπληρωματική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Pompeu Fabra University της Ισπανίας όπου η Δρ Pura Muñoz-Cánoves πειραματίζεται σε μεθόδους ενδυνάμωσης μυών που έπαθαν ατροφία λόγω ατυχημάτων, τα αποτελέσματα ήταν επίσης ενθαρρυντικά καθώς ακόμα και χωρίς καθόλου φυσικοθεραπεία ή άσκηση, η πρωτείνη δίνει καλά αποτελέσματα στην αποκατάσταση των μυών.

Μπορούμε να πούμε ότι βρέθηκε το υποκατάστατο της άσκησης; "Όχι ακριβώς", απαντά ο Δρ Kim. Και συμπληρώνει: "Έχουμε όμως υλικό για να ξεκινήσουμε νέες μελέτες γύρω από το θέμα αυτό".


Σχετικά Άρθρα