ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αποφυγή αύξησης βάρους για τις γυναίκες μετά τα 50

10 Μαρτίου 2022, 10:00

images

Οι αλλαγές στο μεταβολισμό μιας γυναίκας που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους μετά την εμμηνόπαυση, ξεκινούν στην πραγματικότητα χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο συνολικό ποσοστό σωματικού λίπους και οι μειώσεις της άλιπης μυϊκής μάζας σημειώθηκαν κατά την περιεμμηνόπαυση, μια μεταβατική φάση που συνήθως ξεκινά όταν οι γυναίκες είναι στα 40 τους.

Για να εξετάσουν τον αντίκτυπο της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης στη σύνθεση του σώματος και στην ενεργειακή δαπάνη κατά τη διάρκεια μέτριας άσκησης, η Smith-Ryan και οι συνεργάτες της συγκέντρωσαν δεδομένα από 72 γυναίκες μεταξύ 35 και 60 ετών. Οι 24 ήταν στη φάση της προεμμηνόπαυσης, οι 24 στην περιεμμηνόπαυση και οι υπόλοιπες 24 σε εμμηνόπαυση.  Στην αρχή, οι ερευνητές ζήτησαν από τις συμμετέχουσες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή, τη δραστηριότητα και τον ύπνο.

Στη συνέχεια, αξιολογήθηκε η σύσταση του σώματος των γυναικών. Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τις τρεις ομάδες, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες στην περιεμμηνοπαυσιακή ομάδα είχαν την πιο δυσμενή σύνθεση συνολικά - περισσότερο βάρος συσσωρεύτηκε ως λίπος και όχι ως μυς-, ενώ η περιεμμηνοπαυσιακή ομάδα είχε επίσης μεγαλύτερη εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Κατά τη διάρκεια μέτριας άσκησης, η ομάδα σε εμμηνόπαυση ήταν η λιγότερο ικανή να χρησιμοποιήσει το λίπος για να δυναμώσει τους μύες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αρνητικές αλλαγές στο μεταβολισμό και τη σύσταση του σώματος κορυφώθηκαν κατά την περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο.

Όμως, η περιεμμηνόπαυση ήταν επίσης η φάση που ο μεταβολισμός των γυναικών ήταν πιο ευέλικτος, και πιθανότατα πιο εύκολο να επηρεαστεί από αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες θα μπορούσαν να δουν το μεγαλύτερο όφελος από τη βελτίωση της διατροφής τους - την αύξηση της αναλογίας πρωτεΐνης προς υδατάνθρακες - και την αύξηση τόσο της αερόβιας άσκησης όσο και της άρσης βαρών.

«Η περιεμμηνόπαυση είναι η στιγμή που θα πρέπει να αρχίσετε να δίνετε προσοχή, αν δεν το έχετε ξαναδεί, στο σώμα σας και στο μεταβολισμό σας. Είναι η ώρα της επιβράδυνσης. Και είναι καιρός να σκεφτείτε την αύξηση του σωματικού βάρους, τη δίαιτα και τη διατροφή με τρόπους που μπορούν να σας βοηθήσουν να τρώτε καλά και να έχετε περισσότερη ενέργεια», δήλωσε η Nancy Reame, επίτιμη καθηγήτρια Mary Dickey Lindsay για την Προαγωγή της Υγείας στη Νοσηλευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia.

Η Reame προτείνει στις γυναίκες να αρχίσουν να παρακολουθούν την περίοδό τους όταν είναι στα μέσα της δεκαετίας των 30, ώστε να μπορούν να προλάβουν την εμμηνόπαυση. «Είναι ένας τρόπος να ασχολείσαι με το σώμα σου», είπε. «Μπορείτε να το δείτε ως έναν από τους βιοδείκτες της αρχής των αλλαγών».


Σχετικά Άρθρα