ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανθρώπινος οργανισμός και έντονη άσκηση: Μία «σχέση» μίσους και πάθους

14 Νοεμβρίου 2023, 16:00

images

Ένδεκα νεαροί πυροσβέστες πέρασαν από μια αυστηρή εκπαιδευτική άσκηση, μεταφέροντας έως και 40 κιλά εξοπλισμό σε ανηφορικό έδαφος κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης 45 λεπτών κάτω από τον ήλιο της Καλιφόρνια, καθώς έκαναν σπριντ στην ύπαιθρο φορώντας πυρίμαχα ρούχα. Όταν τελείωσε η εκπαίδευση, πήγαν αμέσως στην ιατρική σκηνή για να δώσουν δείγματα από το αίμα, το σάλιο και τα ούρα τους, ώστε να αναλυθούν από ομάδα επιστημόνων.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες από το αμερικανικό Εθνικό Εργαστήριο Βορειοδυτικού Ειρηνικού του υπουργείου Ενέργειας (PNNL) ανέλυσαν περισσότερα από 4.700 μόρια - πρωτεΐνες, λιπίδια και μεταβολίτες - από κάθε έναν από τους πυροσβέστες, προσπαθώντας να καταλάβουν τι συμβαίνει όταν το σώμα υποβάλλεται σε έντονη σωματική άσκηση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ομάδα εντόπισε εκατοντάδες μοριακές αλλαγές στους πυροσβέστες. Οι διαφορές πριν και μετά την άσκηση, απέδειξαν τις προσπάθειες του οργανισμού για βλάβη και επιδιόρθωση των ιστών, τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών, τις προσπάθειες να συμβαδίσει με την αυξημένη ζήτηση ενέργειας και οξυγόνου και τις προσπάθειες του οργανισμού να επιδιορθώσει και να αναγεννήσει τις πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές ουσίες.

Ωστόσο, στο σάλιο, η ομάδα οδηγήθηκε σε κάποια απροσδόκητα αποτελέσματα. Υπήρξε μια αλλαγή στο μικροβιακό μείγμα του στόματος - το στοματικό μικροβίωμα -, δείχνοντας ότι ο οργανισμός ήταν όλο και περισσότερο σε επιφυλακή για βακτηριακούς εισβολείς. Οι επιστήμονες είδαν επίσης μείωση στα μόρια σηματοδότησης για τη φλεγμονή και την καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων.

Η μείωση της φλεγμονής έχει νόημα για άτομα που ασκούνται έντονα. Η φλεγμονή εμποδίζει τους ανθρώπους να αναπνέουν πιο γρήγορα, ώστε να ικανοποιήσουν την ανάγκη του οργανισμού για περισσότερο οξυγόνο,  ενώ επηρεάζει αρνητικά τη ροή του αίματος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Military Medical Research.

"Τα άτομα που είναι σε καλή φυσική κατάσταση, μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε ιογενή αναπνευστική λοίμωξη αμέσως μετά από έντονη άσκηση. Η μειωμένη φλεγμονώδης δραστηριότητα για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης, θα μπορούσε να είναι μια αιτία", δήλωσε ο Ernesto Nakayasu, συγγραφέας της εργασίας. Σημειώνει ότι η εργασία παρέχει μια μοριακή βάση για όσα έχουν παρατηρήσει οι κλινικοί γιατροί στους ασθενείς τους που κάνουν επίπονες προπονήσεις.

Η ομάδα ελπίζει ότι τα ευρήματα θα βοηθήσουν να εξηγηθεί γιατί οι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις του αναπνευστικού μετά από σκληρή προπόνηση.

Σχετικά Άρθρα