ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αιφνίδιος θάνατος σε αθλητές και υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια

19 September 2023, 10:00

images

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, αποτελεί την πιο συχνή αιτία αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε αθλητές. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι παθολογικό στο 90%-95% των περιπτώσεων αυτών ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό 5%-10% των νεαρών ατόμων που έχουν το πρόβλημα, μπορεί να έχουν φυσιολογικό ΗΚΓ.

Εξηγεί η κ. Χριστίνα Χρυσοχόου, διευθύντρια ΕΣΥ Α’ Καρδιολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών:

Η απεικονιστική διάγνωση γίνεται σε παρουσία ανεξήγητης υπερτροφίας τοιχωμάτων με πάχος >15 mm στον υπέρηχο καρδιάς ή στην μαγνητική απεικόνιση. Αν η πάχυνση είναι μεταξύ 13-15 mm, χρήζει η παρουσία οικογενειακού ιστορικού HCM ή θετικού γενετικού ελέγχου. Σε 2% των αθλητών λευκής φυλής και στο 13%-18% της Αφρικανικής φυλής, παρατηρείται πάχος τοιχωμάτων 12-13mm, ενώ πάχος >11 και 13mm δεν παρατηρείται σε λευκές και Αφρικανικής προέλευσης γυναίκες αθλήτριες αντίστοιχα. Η παθολογική υπερτροφία έχει ασύμμετρη συχνά κατανομή, ενώ η φυσιολογική υπερτροφία, εμφανίζει ομοιογένεια και συμμετρική κατανομή.  

Παρότι η διαστολική λειτουργία είναι διαταραγμένη σε ασθενείς με HCM, οι αθλητές με την νόσο εμφανίζουν συχνά φυσιολογική διαστολική πλήρωση. Από τους υπερηχοκαρδιογραφικούς δείκτες, φαίνεται ότι το Ε’<12 στο TDI είναι ο καλύτερος δείκτης διαστολικής δυσλειτουργίας. Η παρουσία n SVT στο Holter 24ωρης καταγραφής ρυθμού, είναι παθογνωμονική της νόσου, ενώ γενετικός έλεγχος συνιστάται με την πλήρωση των κλινικών κριτηρίων της διάγνωσης.

Οι συστάσεις για άσκηση στους αθλητές με HCM είναι ClassIIb/LevelC

Η συμμετοχή σε αθλητική δραστηριότητα είναι εξατομικευμένη απόφαση για κάθε αθλητή. 

Αποτελεί πλήρη αντένδειξη:

- Ιστορικό SCD.

- Συμπτώματα συγκοπής.

- Κοιλιακή ταχυκαρδία εκλυόμενη με την άσκηση.

- Υψηλό 5ετές σκορ κινδύνου.

- Αύξηση της κλίσης πίεσης στον χώρο εξόδου (>50mmHg).

- Μη φυσιολογική απάντηση της αρτηριακής πίεσης στην άσκηση.

Μετά από προσεκτική αξιολόγηση μπορούν να αθληθούν ασυμπτωματικά άτομα με:

Ήπια κλινική έκφραση HCM.

Χαμηλό σκορ κινδύνου.

Σχετικά Άρθρα