ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εμμηνόπαυση και σωματικό βάρος: Η δίαιτα δεν έχει νόημα αν δεν κοιμόμαστε επαρκώς…

22 Ιουλίου 2019, 11:33

images

Όπως αποκαλύπτει σε άρθρο της στο Woman's Day μια Βρετανίδα γυναικολόγος, η Lauren Streicher, η φράση «ό,τι κι αν κάνω, συνεχίζω να βάζω βάρος» ακούγεται συνέχεια  στο ιατρείο μου από γυναίκες άνω των 45 ετών. «Και τελικά συνέβη και σε μένα», πρόσθεσε…

Όπως δηλώνει με αφοπλιστική ειλικρίνεια η γιατρός, ξεπέρασε τα 40 της χρόνια τρώγοντας όπως πάντα με προσοχή και κάνοντας γυμναστική τακτικά. Αλλά πολύ σύντομα, η ζυγαριά έδειξε συν 5 κιλά χωρίς να αλλάξει τίποτα στην καθημερινότητά της. «Αγόρασα νέα ζυγαριά αλλά διαπίστωσα ότι καμία από τις δύο δεν έδειχνε λάθος βάρος. Τι ίδιο άλλωστε έβλεπα στον καθρέπτη καθώς παχάκια συσσωρεύτηκαν γύρω από τους γοφούς και την κοιλιά μου» σημείωσε. Και όπως παραδέχεται τίποτα από όσα συμβούλευε τα προηγούμενα χρόνια τις ασθενείς της, δεν λειτούργησε!

«Τους έλεγα να αποφεύγουν τα αναψυκτικά, να μετρούν τις θερμίδες, να τρώνε μικρές ποσότητες σε όλα τα γεύματα και να καταργήσουν το ψωμί», παραδέχεται. Αλλά συνεχίζει σημειώνοντας ότι η ζυγαριά δεν επηρεάζεται στην περίπτωση αυτών των γυναικών με τέτοιες συμβουλές...

Το 90% των γυναικών σε εμμηνόπαυση παίρνει τουλάχιστον 3 κιλά μέσα στον πρώτο χρόνο από την διακοπή της εμμήνου ρύσεως. Και τα επόμενα χρόνια προστίθενται συνεχώς κι άλλα κιλά με αποτέλεσμα γύρω στα 55 κάποιες να έχουν παχύνει πολύ.

Το στρες επηρεάζει την κορτιζόλη

Στη μέση ηλικία των γυναικών, σημειώνει η γιατρός, οι γέροι γονείς, τα παιδιά που φεύγουν από το σπίτι, ένα πιθανό διαζύγιο ή ένας γάμος σε κρίση, η αϋπνία, οι κρίσεις με εξάψεις, δημιουργούν συνθήκες έντονου και συνεχούς στρες. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόλης που οδηγεί σε ανάγκη για γλυκά και αυξάνει τν όγκο των λιποκυττάρων στην κοιλιά.

Η μείωση των οιστρογόνων αλλάζει την κατανομή του λίπους

Ξεκινά γύρω στα μέσα της δεκαετίας των 40 και επηρεάζει λίγο ως πολύ όλες τις γυναίκες. Ακόμα και όσες δεν είχαν ποτέ κοιλίτσα, αποκτούν ξαφνικά μεγαλύτερη». Κι όπως λέει η γιατρός, σημαντικό ρόλο παίζει ο νυχτερινός ύπνος!

Κοιμηθείτε περισσότερο

Ο διακοπτόμενος, κακός ύπνος δημιουργεί τις προϋποθέσεις και για περισσότερες εξάψεις και αλλάζει τον μεταβολικό ρυθμό. Τελικά όμως ο κακός ύπνος σαμποτάρει κάθε προσπάθεια για δίαιτα και απώλεια σωματικού βάρους. «Η γκρελίνη αυξάνει και η λεπτίνη μειώνεται», λέει η γιατρός, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς η όρεξη και το σωματικό βάρος.

Και συστήνει:

Το μαγικό νούμερο είναι 7 ώρες συνεχούς νυχτερινού ύπνου.

Όταν μια γυναίκα πάει στο Northwestern Medicine Program for Menopause και παραπονείται ότι βάζει συνεχώς βάρος, το πρώτο που την ρωτούν είναι «αν κοιμάται αρκετά κάθε βράδυ».

Αυτή η παράμετρος θεωρείται μάλιστα η πιο σημαντική για να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε διατροφικό ή πρόγραμμα γυμναστικής.

«Θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα», λέει η γιατρός. «Όταν φτιάξετε τον ύπνο σας θα βελτιωθούν όλα τα άλλα και θα αρχίσετε να χάνετε ευκολότερα το περιττό λίπος».

Σχετικά Άρθρα